Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 1000 жертви на сраженията в Донбас след примирието от Минск

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Близо 1000 души са загинали при сраженията в Източна Украйна след примирието, подписано на 5-и септември в Минск, което прави средно по 13 души на ден, съобщиха от Върховния комисарят за човешките права към ООН. 4300 е общият брой на жертвите от началото на конфликта, а ранените са близо 10 хиляди. По данни на украинските власти броят на прокудените от домовете си почти се е удвоил и към днешна дата е 467 хиляди души.
 
Украйна ще направи всичко възможно да спазва Минското споразумение за урегулиране на конфликта в Донбас, заяви украинският президент Петро Порошенко. В същото време Порошенко повтори тезата си за "външна агресия от страна на Русия" и призова Москва да спре да снабдява сепаратистите с оръжия.

Според швейцарския дипломат Хайди Талиавини от ОССЕ възможностите за постигане на мир в Източна Украйна са "мъгляви". Според нея няма алтернатива на Минското споразумение и то трябва да се спазва. Каквито и да са недостатъците й, Минската спогодба е вратата на пътя към мира в Източна Украйна, подчерта Талиавини.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна