Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Порошенко: Решението за членство на Украйна в НАТО трябва да се вземе на референдум

| обновено на 24.11.14 в 13:33
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Литва ще доставя на Украйна въоръжение. За това са се договорили двете страни, заяви украинският президент Петро Порошенко по време на съвместна пресконференция с литовския му колега Далия Грибаускайте.

Договорихме за доставките на конкретни елементи за въоръжаване
, заяви Порошенко, без да уточнява за какви точно оръжия става въпрос. Обсъдена е и възможността за обучение на украински военни в Литва.

Според Порошенко решението за членството на страната в НАТО трябва да се вземе на всенароден референдум.

Решението за присъединяването ни или не към НАТО е изключително в компетенциите на украинския народ,
заяви още Порошенко на пресконференцията и добави, че за да се стигне до готовност за членство и в Северноатлантическия алианс и в ЕС са необходими поне 6 години усилена работа.

Вчера германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер се обяви срещу членството на Украйна в НАТО. В интервю за списание "Шпигел" Щайнмайер подчерта, че вижда само партньорски отношения между Киев и НАТО, но не и приемане на страната в Алианса.

Междувременно сраженията в Донбас продължават. Трима украински войници са загинали при престрелки с проруските бунтовници през последното денонощие, съобщи военното министерство в Киев. Според неговите данни правителствените позиции в Донбас са били атакувани 56 пъти.

В Донецк 12 души са приети в болница с наранявания от шрапнели, а артилерийският обстрел на града продължава, съобщиха още властите в Киев.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна