Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калфин предлага ръст на минималната заплата и програми в помощ на хората в предпенсионна възраст

| обновено на 25.11.14 в 12:19
Снимка: БГНЕС
За ръст на минималната заплата с 40 лева от догодина ще настоява вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин. Според него замразяването на минималните доходи не само не помага на икономиката, но е и вредно.

По думите на Калфин, до дни се очаква решение с колко ще нарасне пенсионната възраст от догодина.

Преговорите с финансовия министър, Националния осигурителен институт и социалните партньори за пенсионната възраст през 2015-а година продължават, но според Калфин нарастването трябва да е по-плавно и с по-малко от разписаните в сегашния закон 4 месеца. Допълнително ще се търси възможност за нови програми в помощ на хората в предпенсионна възраст.

Ще потърся друг начин, който да помогне на хората, които са пред пенсия, на които не им стига стаж или възраст и които нямат възможност да получат доход. При всички случаи ще потърсим нещо, което да облекчи хората, които са пред пенсия и на които не им достига малко, за да излязат в пенсия.

През следващите дни ще се преговаря с министър Владислав Горанов и с колко точно ще се индексират пенсиите от юли догодина. Калфин ще настоява да се увеличи максималният осигурителен доход. Повишаването на осигурителните вноски няма да е факт от догодина, а по-дългосрочна мярка, обясни Калфин, но определи като лошо решение анонса от страна на ГЕРБ, че минималната заплата ще остане замразена. Той ще настоява тя да се увеличи с 40 лева и да стане 380 лева.

15 месеца дефлация в България означава убито потребление и убит вътрешен пазар. Няма как това нещо да не се отрази върху цялата икономика и един от начините за решаване е чрез раздвижване на доходите и то на най-ниските доходи, на хора, които не могат да си позволят стоки от първа необходимост.


Според ГЕРБ помощите за деца също ще останат замразени, а предлаганото данъчно облекчение за работещи родители социалният министър коментира:

На практика символично и без значение за семействата - подобен вид мярка няма как да помогне. Би трябвало да се търсят допълнителни стимули за хора, които имат едно, две или три деца. Дали ще се намерят следващата година в бюджета, все още не мога да кажа.


Като цяло изявленията за задържане на доходите не харесват на Ивайло Калфин:

Това, което чувам от изявления по медиите, ГЕРБ искат по никакъв начин да не увеличават нито един доход. Мисля, че това не е добре за икономиката на държавата.

До края на седмицата в Министерския съвет ще бъде внесен за обсъждане законопроектът за бюджета за 2015-а година, както и тригодишната бюджетна прогноза до 2017-а година. Това съобщи министърът на финансите Владислав Горанов.

Според него, ако има увеличение с 10 процента на минималната работна заплата, както настояват синдикатите, това решение ще окаже натиск върху пазара на труда. Относно увеличение на пенсиите Горанов коментира, че има швейцарско правило и увеличението ще е спрямо него.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна