Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анализатори: Оттеглянето на подкрепата за кабинета от Патриотичния фронт няма да доведе до предсрочни избори

Снимка: БТА


Дори ако Патриотичният фронт оттегли подписа си от споразумението, правителството няма да падне, а напротив. Те направиха заявка, че не желаят да има предсрочни избори, така че няма да се стигне предсрочни избори веднага, каза социологът от агенция „Медиана“ Кольо Колев в интервю за предаването „Нещо повече“.

Още от със самата конфигурация на този парламент е ясно, че ще има такива сложни игри, временни съюзи, временни отстъпления. При това положение е естествено да наблюдаваме тези брожения. Управляващата коалиция ще се чувства доста некомфортно. Те ще могат да разчитат на скритата подкрепа на ДПС, евентуално на хората на Бареков, така че пак ще се стигне до някаква форма на мнозинство, добави той.

Политическият анализатор на „Галъп интернешънъл“ Димитър Ганев също смята, че оттеглянето на подкрепата на Патриотичния фронт не означава, че ще има нови предсрочни парламентарни избори: В крайна сметка Патриотичния фронт просто ще увеличи дистанцията от управляващите. Аз не мисля, че Патриотичния фронт ще бъде категорична опозиция от тук нататък на този кабинет. Аз съм убеден, че важни инициативи, които Патриотичният фронт смята за правилни, ще ги подкрепя в парламента. Съмнявам се, че той ще гласува против бюджета за 2015-а година. Съмнявам  се, че ще се стигне до ситуация, в която Фронтът да инициира вот на недоверие. Това, което наблюдаваме, е увеличаване на дистанцията. Не трябва да забравяме, че конфигурацията в 43-тото НС е сложна и далеч не означава, че няма да има друг „мераклия“, който да започне да подкрепя управляващото мнозинство. Единственото условие на ДПС за подкрепа на този кабинет беше той да не бъде подкрепен от Патриотичния фронт.

Ганев прогнозира, че тепърва ще има подобни казуси, които непрекъснато ще задават въпроса дали е изчерпан този парламент: Не бива тези неща да ни учудват. Това, което ми прави впечатление, е, че и г-н Борисов е зареден с търпение да решава подобни казуси. В последния месец, откакто Борисов е поел премиерския пост, влиза в нова роля и това е своеобразната роля на арбитър, на човек, който изчаква всички да си кажат позициите и чак тогава казва своята.Така че самият той разбира много добре сложността на ситуацията. Щом той е зареден с тази енергия, това означава, че той е готов да потушава такива конфликти.

Мненията чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени