Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радан Кънев: Ще намерим компромис по казуса с Орхан Исмаилов

Снимка: БГНЕС

Не се страхувам, че Патриотичният фронт може да оттегли подкрепата си за правителството, търси се верния път към компромиса, каза в предаването „12+3“ лидерът на ДСБ Радан Кънев.

Ние стигнахме трудно до това мнозинство, направихме сериозни компромиси, проявихме за първи път в новата българска история компромиса във висшия му положителен смисъл, така че съвсем не смятам да загубим постигнатото след броени дни. Изобщо не смятам план Б и план В, коментира Кънев във връзка с възможността друга парламентарно представена партия да даде подкрепата си за правителството.

Реформаторският блок продължават да стоят зад заместник-министъра на отбраната Орхан Исмаилов. Радан Кънев припомни, че от трибуната на Народното събрание е заявил ясно, че българските мюсюлмани ще имат място в управлението на България и никой няма да пострада заради името или вярата си.

Мерим хората единствено по това, което са постигнали през живота си, а не по партийна принадлежност и не по вяра или етнос. Няма да има посредници от типа на ДПС във връзката между българския етнически турчин и българската държава и власт. Ние до момента осъществяваме тази гаранция, ние виждаме риска, но се борим с него, не го избягваме, заяви съпредседателят на Реформаторския блок.

Той е убеден, че компромис в проблема ще бъде намерен.

Кънев потвърди, че вече е взето решение РБ да издигне петима областни управители:

Имаше разминаване, свързано с конкретните кандидатури, а не с квоти. Имахме трудни разговори. Това е въпрос, който решаваме с ГЕРБ общо в рамките на управляващата коалиция.

Радан Кънев отрече от Реформаторския блок да са искали да оглавят Комисията по енергетика в Народното събрание, въпреки, че са имали свой кандидат. Днес е взето решение тя да се оглави от депутат от ГЕРБ, а заместник-председателят ще е от РБ.

Цялото интервю с Радан Кънев можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна