Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ и БСП на диаметрални позиции по законопроекта за училищното образование

Снимка: БГНЕС

Законопроектът за училищното образование влиза за трети път за обсъждане в Народното събрание. Той беше входиран в деловодството още преди да са създадени парламентарните комисии.

Не смятам, че сме форсирали внасянето на законопроекта, каза в интервю за предаването „12+3“ Милена Дамянова – депутат от ГЕРБ и един от авторите на проекта:

Мисля, че нямаме повече време за губене, още повече, че само преди няколко дни излезе пореден мониторингов доклад на Европейската комисия за образованието и обучението в България. В него се поставя отново въпросът за приемането на новия закон, най-късно през 2015-а година.

Тя припомни, че законопроектът беше предшестван от концепция за основните моменти в него и е обсъждан с учители, родители, неправителствени организации, местна власт и родителски организации.

Предвидено е този законопроект да влезе в сила от учебната 2016/2017-а година. За да се случи това, неговото разглеждане и приемане трябва да приключи през 2015-а година, каза Милена Дамянова.

Тя обясни, че законопроектът е обсъждан с министъра на образованието и с партньорите в управлението от Реформаторския блок.

Един от акцентите в проекта за нов Закон за училищното образование предвижда парите да следват ученика, като по този начин държавата ще отпуска средства за учениците, пожелали да учат в частни училища. Няма ли това да увеличи пропастта между държавните и частните училища? Според Милена Дамянова няма да се стигне до този резултат:

Аз лично смятам, че когато имаме конкурентна среда, а такава ще бъде създадена, когато изравним държавните и общинските училища, тогава качеството на образованието ще се изравни и в едните, и в другите. Още повече, че ще направим достъпни за много по-голям брой ученици и семейства частните институции за образование.

За одобрението на законопроекта от ГЕРБ ще разчитат на подкрепа от всички партии в парламента.

Тяхната подкрепа на практика ще означава подкрепа за реална реформа, защото този законопроект гарантира, че най-накрая децата в България ще получават уменията, които са необходими за 21-ви век, смята Милена Дамянова.

Депутатът от БСП Валери Жаблянов, обаче заяви, че БСП няма да подкрепи законопроекта за училищното образование:

ГЕРБ внася законопроекта буквално преди още министърът да си е влязъл в кабинета. И тук е едно от нашите възражения – по процедурата и по начина на внасяне. Не са създадени и постоянните комисии в Народното събрание и никой досега не е предоставил убедителен аргумент какво ще се случи през следващите два месеца, ако инициаторите на този законопроект бяха изчакали, бяха провели необходимите срещи с опозицията, на която разчитат и бяха обсъдили основните спорни моменти в този закон, а те не са малко.

Жаблянов посочи, че БСП е категорично против да се приравни държавното, общинското и частното образование:

Законът на ГЕРБ цели общественият ресурс, консолидиран в държавния бюджет и разпределян през общинските бюджети в сферата на образованието, да бъде изразходван за частни училища, които и по реда на своето учредяване се различават от държавните и общинските. Частното училище го създават хора, които очакват да получат печалба от услугата, която предоставят.

Депутатът от БСП каза още, че в законопроекта има текстове, които дават възможност министърът на образованието, чрез предложение до Министерския съвет, както и други инициативи да редуцират допълнително държавната образователна сфера.

По думите му законът е лобистки:

Той е насочен срещу огромната част от българското общество, срещу интересите на училищата в малките общини и населени места, чието оскъдно финансиране ще бъде ограничено допълнително, за да се дадат пари на скъпите частни училища в София.

Депутатът от БСП каза, че и левицата е подготвила два законопроекта за училищното образование.

Интервюто с Милена Дамянова и с Валери Жаблянов можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна