Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В БНР официално беше представен мултимедийния двоен албум "Борис Христов"

Борис Христов по време на запис в София
Снимка: архив на певеца

В Българското национално радио официално беше представен мултимедийния двоен албум "Борис Христов". С него се отбелязва 100-годишнината от рождението на световноизвестния български бас.

В мултимедийния албум са включени „Литургия Доместика“ от Гречанинов, изпълнение на Борис Христов с хоровата капела Светослав Обретенов и камерен оркестър на БНР, записано през 1978-а година в патриаршеския катедрален храм „Св. Александър Невски“. Още откъс от интервю на великия бас, дадено за БНР през 1976-а година и новия документален филм „Гласът, който моли Бога за България“ на режисьора Росен Елезов.

Лентата е запечатала последното интервю на Христов. За този проект БНР беше удостоено със златен мемориален медал „100 години Борис Христов“ на Министерството на културата.

Няма да можем да намерим това място, където всички да могат да виждат този златен медал. Ще направим всичко възможно като властелин на ефира в ефира да звучи гласът на Борис Христов, колкото се може повече, каза генералният директор на БНР Радослав Янкулов.

През 2015-а година, патриаршеския катедрален храм „Св. Александър Невски“ ще отвори врати за нов проект на музикалната къща на Радиото – записи на всенощно бдение и „Литургия на Св. Йоан Златоуст“ на Рахманин.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна