Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надсвирване - от барока до Криво садовско

Недялко Недялков и Ерик Босграаф в дует
Снимка: Luxuria Europae


"Надсвирване" беше наречен финалният концерт от програмата на Осмия фестивал "Изкуството на барока" в София. На 23-и ноември в залата на БАН един до друг застанаха холандският блокфлейтист Ерик Босграаф и българският кавалджия Недялко Недялков.

Началото беше за пиеси от творчеството на Якоб ван Ейк (1590 – 1657), а накрая звуча Криво садовско хоро, при това на бис и, противно на очакванията, местата се разменяха постоянно - и блокфлейтата, и кавалът изпълняваха ту барокова музика, ту български фолклор.

Двамата музиканти си отправиха предизвикателство - всеки от тях да покаже, че знае какво прави другият. Ерик Босграаф не за първи път е гост на този фестивал и винаги е проявявал интерес към инструмента кавал. Само че съм най-лошият кавалджия на света - признава си той и предпочита, ако ще свири хоро, да е на някоя ит неговите блокфлейти. Недялко Недялков пък от 2009 година участва в проектите на прочутия барокист и изследовател Жорди Савал и има опит в старинната музика. Не им беше лесно и на двамата, но и не изглеждаше да им е трудно - беше респектиращо, а на моменти развеселяващо. Затова и публиката си тръгна доволна - всички бяха с широки усмивки.

А как се чувстваха двамата главни герои в това предизвикателство - чуйте споделеното от тях в интервютата, както и документални записи от концерта на Ерик Босграаф и Недялко Недялков.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна