Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инж. Милков: Държава, която не уважава армията си, не уважава себе си

Снимка: БГНЕС

Министерството на отбраната  отхвърли орязания бюджет за следващата година. За армията шокът от намалените средства е много ясно изразен. Догодина тя ще разполага със 67 милиона лева по-малко. Това неминуемо ще доведе до съкращения. Според Тодор Воденов от синдикат "Подкрепа" могат да се съкратят незаетите бройки. Подозренията му обаче са свързани с това, че някои искат да вземат от парите за армията и те да се насочат към други дейности. Иван Милов от легия "Раковски" поиска да види каква е стратегията за съкращения на военнослужещите. Надявам се сегашният министър да напарви всичко възможно и бюджетът на МО да бъде положително реализиран.


Според инж. Петьо Милков, съпредседател на сдружение "Българска отбранителна индустрия" и директор на завод "Черно море", Варна (производител на радиолокационни системи) държава, която не уважава армията си, не уважава себе си.

Непрекъснато повтаряме, че в България има един основен проблем и това е неработещата икономика. Това, което правят развитите страни, дори и когато има криза, е да инестират във военно-промишлените си комплекси. 

Милков коментира идеята на съветника на министър Лукарски - Владимир Каролев да се раздържавят предприятия от ВПК като "Кинтекс", ВМЗ-Сопот.

Разбирането на г-н Каролев го знаем отдавна. Но тези предприятия, които останаха, не е толкова важно дали са частни, или държавни. Затова се прави стратегия за приватизация. ВМЗ -Сопот беше пропуснато за приватизация. Ние сме в такава ситуация, че няма ли добри кадри, добри мениджъри, се въртим в порочен кръг. Може да няма средства, но е важно да се инвестира. Тези пари ще се върнат многократно. Дори и малкото пари, които имаме, трябва да ги влагаме разумно, а ние дори и това не правим. Издигането на нивото на армията би довело до повдигане на самочувствието на българите. Затова трябва да се налеят дори и малко пари в армията, което води и до уважение от нашите партньори.

Чуйте мнението от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна