Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валетин Панайотов: Не е добре да убиваш банка, добре е да я спасиш

Асоциация "Банка на годината" отмени традиционните си годишни банкови награди "Банка на годината". Причината е случаят с Корпоративна търговска банка и отражението й върху цялата система. Те обаче организират международна конференция, посветена на банковата стабилност. 

Валентин Панайотов, председател на Асоциация "Банка на годината", заяви в предаването "Преди всички", че очаква да има опашки от вложители, които ще отидат утре, за да изтеглят своите средства от КТБ.

Мисля, че без опашки няма да се мине, защото последните изчисления показват, че банковите клонове, които са посочени за обслужване, не биха могли да поемат толкова хора за един ден. Бих препоръчал на хората да не се редят, защото парите са гарантирани. 

Според Панайотов проблемът с КТБ не е решен. 

Нека да изчакаме как ще приключи в съда. За мен има два основни извода от случая "КТБ". Единият е, че явната, видима информация, която БНБ предоставя за работата на банките, видимо не е достатъчна. Защото според тази информация банките са добре. Но КТБ също беше добре. Изведнъж се оказа, че зад завесата на числата стои нещо друго. Другият извод, който трябва да си направим, е, че не става дума за чисто банков проблем. Третият извод е, че много бързо трябва да бъде хармонизирано банковото законодателство с европейските изисквания. Не е добре да убиваш банка, добре е да я спасиш. Има две неща, които в близко бъдеще регулаторът ще поиска от банките да показват повече информация. Едното е за качеството на техните активи. Рисковете и качеството на активите са стълбовете на стабилността, допълни той. 

Той прогнозира, че лихвите по депозитите ще продължат да падат. Поради липса на растеж на икономиката банките няма какво да правят толкова много натрупани пари. Нормално е да падат лихвите при този случай. 

Интервюто на Наталия Ганчовска с Валентин Панайотов можете да чуете от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна