Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Lord of the Rings in Concert събира 250 музиканти на сцената

Снимка: arenaarmeec.com

Тази вечер в зала "Арена Армеец" в София от 20.00 часа ще започне концертното представяне на първата част от филмовата трилогия "Властелинът на пръстените". За първи път в Източна Европа се представя форматът Lord of the Rings in Concert. Публиката ще може да гледа "Задругата на пръстена" на огромен екран и едновременно с това да слуша изпълнението на музиката на живо. Общо 250 ще бъдат музикантите на сцената, основна част от които са Симфоничният оркестър, Смесеният и Детският хор на БНР. Внушителното събитие е част от проявите по повод осемдесетата годишнина на Националното радио.

Грандиозно и вълнуващо се очаква да бъде първото у нас концертно представяне на "Властелинът на пръстените – Задругата на пръстена". След близо 10-годишно шестване по света шоуто идва в България заедно с основните фигури в него. В София пристигна американката Кейтлин Луск, лично избрана от композитора Хауърд Шор още за първото издание на проекта, с над 300 спектакъла зад гърба си. Тук е и швейцарският диригент Дейвид Райт, който от седмица работи с нашите изпълнители: 

Мисля, че те свършиха страхотна работа. От репетиция на репетиция нещата ставаха все по-добре. Много съм щастлив от работата с всички тези български музиканти. 

Доставени са всички екзотични инструменти, пресъздаващи приказния свят във филма, уверява Пламен Тодоров, организатор на събитието:

Започваме с големите японски барабани и две по-малки тайко-та, да продължим през веригите, с които се озвучават сцените с орките, през пианото, на което се свири с вериги, бодраните, които са ирландски барабани, наковалнята, върху която се свири с чук, за да се подчертаят тези моменти на злото.

В тези три часа и половина публиката по света реагира като на рок концерт и дълго аплодира на крака края на шоуто, разказва Мариан Краев, концертмайстор на Мюнхенските симфоници, дошъл от Германия, за да води Радиооркестъра.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна