Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Методи Андреев: Комисията за борба с корупцията няма да работи с анонимни сигнали

Снимка: БГНЕС

Комисията за борба с корупцията, конфликт на интерес и парламентарна етика ще работи по сигнали, които обаче не са анонимни, заяви за "Преди всички" заместник-председателят й и депутат от ГЕРБ Методи Андреев

Комисията има правилник, който позволява да се правят проверки за корупционни практики, за конфликт на интереси във всички сфери на обществено-политическия живот, така че ние вчера коментирахме текстове от тази правилник и общо взето, в крайна сметка се обединихме около едно общо решение. Всичко, що касае такива неща, свързани като този случай с тефтерчето на Златанов, като договорът с "Южен поток", който също не е ясен дали е изгоден за държавата, такива неща, които са във фокуса на общественото внимание и имат конкретно финансово измерение за държавата, ще бъдат обект на интерес на Комисията. Ние вчера решихме, че Комисията ще работи по сигнали, но не анонимни. Сигналите, които се пращат в Комисията като анонимни, ще се завеждат, както винаги е било, в регистъра на комисията, защото хората пишат такива сигнали. Но много пъти от това явление може да произтече много сериозна корупционна схема. Все пак Комисията не разполага с необходимия апарат, който да отсява кой от анонимните сигнали е достоверен, кой има голямо обществено значение. Затова ние решихме тези сигнали да се завеждат в Комисията, а вече членовете на Комисията да се запознават с тези сигнали и вече, ако някой от тях реши, че в даден сигнал има достатъчно голяма доза достоверност и обществена опасност, той да го внесе от свое име, вече сигналът да не е анонимен и тогава Комисията ще го разглежда. Всеки народен представител е от някакъв район, ето, аз съм представител от Област Пловдив, сега ако има сигнал, който касае област Пловдив, знаете, че аз имам все пак по-големи възможности в местната прокуратура, местната полиция да проверя. 

Ясно е кога ще праща Комисията своите заключения към компетентните органи – когато преценим с обединяващо мнозинство, че в дадения сигнал има ясни данни, че там действително е извършено някакво престъпление.

Според Методи Андреев трябва да бъде приет Закон за лобизма:

Важното е къде е границата между обществения и личния интерес – аз смятам, че за да не задаваме повече въпроса каква е разликата между конфликт на интереси и лобизъм, е крайно време да се вкара в България Законът за лобизма. Това означава да се внесе ясен, публичен регламент кога един народен представител може да лобира, за какво може да лобира, какви са ползите от това лобиране за него и за обществото. Аз не съм юрист, но смятам по този въпрос да поставим дебат в групата на ГЕРБ, защото това е модерното, това е европейското в един парламент.

Интервюто на Силвия Великова с Методи Андреев може да чуете от звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна