Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лавров критикува Запада за обвиненията срещу Русия за украинската криза

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Руският външен министър Сергей Лавров отново разкритикува Запада за постоянните обвинения към Русия за кризата в Източна Украйна. Лавров говори след срещата на външните министри от ОССЕ в Швейцария:

Западните ни колеги, някои европейци, но особено американците искат в един или друг формат именно Русия да преговаря от името на опълченците, но това е напълно идеализиран подход. Ако искат да ни представят като главния виновник, както правят постоянно, то не е редно и няма да се получи.

Първият руски дипломат добави, че ролята на мониторинговата мисия на ОССЕ в Украйна нараства във връзка с необходимостта да се съблюдават минските договорености. Като друга важна задача Лавров посочи обмена на пленници и призова страните в конфликта той да е равностоен.

В кулоарите на срещата украинският външен министър Павло Климкин заяви, че страната му се нуждае от "реално" примирие. На Украйна й трябва "примирие не на думи, а на факти", заяви Климкин по повод договореното вчера спиране на огъня за 9-и декември.

Лидерът на самопровъзласилата се Луганска народна република Игор Плотницкий потвърди, че има устна договореност за провеждане на нов кръг от преговори с Киев във формата от Минск, съобщи агенция Новости.

Всичко зависи от разговорите, които ще проведем
, подчерта Плотницкий. За днес е предвидена нова среща на представители на сепаратистите и украинската армия.

По-рано от Донецката република заявиха, че детайлите на примирието, което трябва да влезе в сила на 9-и декември, може да се обсъжда във формата от Минск следващата седмица. 

Шестима украински военни са загинали през последните 24 часа, а 13 са ранени въпреки договореното вчера прекратяване на огъня, съобщи говорителят на украинското военно министерство Андрий Лисенко. От градския съвет на Донецк съобщиха, че при обстрел на града е загинал един цивилен и един е пострадал.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна