Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Властите в Гърция обявиха изненадващо, че вотът за нов президент ще се проведе след седмица

Гръцкото правителство взе изненадващо решение, според което ключовият вот за нов президент на страната ще бъде проведен в парламента на страната на 17-и декември цели два месеца по-рано от планирания за 15-и февруари 2015 година вот. Мандатът на настоящия гръцки президент Папуляс изтича през март следващата година.

Изненадващият доста хазартен ход на гръцките власти има за цел да се сложи край на политическата несигурност, която надвисна над страната през последните месеци.

Правителствен говорител посочи, че неочакваното решение има за цел да се сложи край на политическата несигурност с оглед, че опозиционната крайно лява партия СИРИЗА използва президентските избори, за да подкопае позицията на правителството при течащите преговори с основните кредитори на Гърция ЕС и МВФ.

Решението беше взето, след като снощи финансовите министри от еврозоната (Еврогрупата) заявиха, че биха одобрили искането на гръцките власти за удължаване на настоящата спасителна финансова програма за Атина само с два допълнителни месец, след като тази силно непопулярна в страната програма трябваше официално да приключи в края на 2014-а година. Основните кредитори на Гърция обаче продължават да настояват, че в рамките на тези два месеца гръцките власти трябва да договорят нова превантивна кредитна линия под определени условия, включващи продължаване на икономическите реформи и на фискалните рестрикции.

Първото гласуване в 300-местния парламент на Гърция за нов президент на страната ще се проведе на 17-и декември вместо на 15-и февруари 2015-а година, като са необходими 180 гласа за успешно преминаване на този ключов вот. На този етап обаче няма подобна подкрепа в гръцкия парламент с оглед, че настоящата управляваща коалиция разполага с едва 155 депутати. Гласуването за нов президент ще има още два тура на 23-ти и на 29-и декември, като на този етап все още няма никакви по-ясни кандидатури.

Според гръцката конституция, ако парламентът не успее да избере нов президент, то той трябва да се разпусне и да се насрочат новите парламентарни избори, които да се проведат през първото тримесечие на 2015-а година. На този етап редица проучвания на общественото мнение показват, че опозиционната крайна левица СИРИЗА на Алексис Ципрас би спечелила евентуални предсрочни избори. Трябва да се има предвид, че СИРИЗА нееднократно заяви, че ако поеме управлението на Гърция, тя ще отхвърли спасителната програма, договорена с "Тройката" (ЕК, еврозоната и МВФ).

Шокиращата новина и страховете за назряващите предсрочни избори в Гърция доведоха до рязко повишение на лихвите на гръцките държавни облигации. От началото на днешната търговия доходността (лихвата) на 10-годишните гръцки дългови книжа скочи с 30 базисни пункта към 7,64% най-високо ниво от 22-ри октомври, след като в понеделник търговията приключи на ниво от 7,27 процентни пункта.

Страховете за нова политическа криза в Гърция доведоха до известно повишение на напрежението на целия "периферен" дългов пазар на еврозоната, като лихвите на испанските и италианските облигации също се повишиха с 4-5 базисни пункта от техните рекордни исторически дъна, ударени на фона на спекулациите, че още в началото на 2015-а година ЕЦБ ще започне покупки на държавни облигации (ще стартира програма за "количествени улеснения").

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна