Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Санирането на жилищните сгради ще бъде финансирано напълно от програма "Региони в растеж"

Мерките за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради ще бъдат покривани напълно от програма "Региони в растеж".  Разработена е процедура, с която от националния бюджет да бъдат допълнени необходимите средства за осигуряване на съфинансирането от собствениците, които вече участват в проекта за обновяване на домовете, съобщи заместник-министърът на регионалното развитие Деница Николова

Със 180 милиона евро от регионалната програма в настоящия период ще бъдат финансирани мерките за енергийна ефективност в жилищния сектор. С тези средства ще бъдат финансирани изцяло обновителните дейности във всички многофамилни жилищни сгради, освен панелните и ЕПК.

Обновяването на сгради, строени по този способ, ще бъде финансирано съвместно със средства от държавния бюджет.

През новия програмен период собствениците няма да съфинансират обновяването на техните жилища. Националната програма за обновяване на многофамилните жилищни сгради е изцяло финансирана със средства от оперативната програма и националния бюджет, обясни Деница Николова.

Разработена е процедура, с която от националния бюджет да бъдат допълнени необходимите средства за осигуряване на 25% съфинансиране от страна на собствениците, които вече участват в проект „Енергийно обновяване" на българските домове, така че да няма неравностойно третиране на бенефициентите, каза още заместник-министър Николова.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна