Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдия Атанас Атанасов: Още през 2009-а година алармирахме за разпределението на делата

Снимка: БГНЕС

Считаме, че сегашният скандал не е единичен случай, а просто поредният, в който вниманието на обществеността е насочено в негативен аспект към дейността на СГС и показва наличието на системни проблеми, които не са решавани през годините. Това каза за предаването "Преди всички" съдия Атанас Атанасов от Софийския градски съд, който е един от 15-те магистрати, подписали се под искането за пълна проверка на управлението на СГС. Системата за случайно разпределение на делата е била подлагана на критики и преди, сподели той:

Това не е първото ни писмо. Още през 2009-а г., при друго ръководство на СГС, т.нар. "редови съдии" сезирахме ВСС за това, че системата за случайно разпределение на делата не осигурява равномерно разпределение, равномерна натовареност, че определени дела със значим обществен интерес се разглеждат само от конкретни съдии. Ако някой си направи труда да намери нашето писмо от 2009-а година, ще види колко актуално звучи.

В искането на магистратите ръководството на съда да се оттегли, тъй като не съумява да защити авторитета му, е предвидена от закона възможност, сподели Атанасов. Магистратите не са търсили масовост при съставянето на подписката си, допълни той и уточни, че в СГС работят около 120 съдии, от които 20 са младши съдии.

Вижте, ние не сме бунтовници. Ние сме съдии, които всекидневно решават съдбата на много хора. Гледаме тежки дела, значими дела и мисля, че отговорното отношение от страна на институциите изисква дори когато един съдия постави публично даден проблем, сочейки някакви нередности, това да бъде прието с необходимото сериозно отношение.

Компютърът, на който е инсталирана системата за случайно разпределение на делата, използва "най-ниската и първоначална" версия на програмата, разкри Атанасов. Въпреки че ръководството на съда отказа да се оттегли, магистратите, написали писмото, няма да се откажат от искането си за проверка, допълни той.

Интервюто на Силвия Великова със съдия Атанас Атанасов можете да чуете от звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна