Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВСС ще заседава за случайното разпределение на делата след седмица

Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет ще изслуша следващата сряда ръководството на Софийския градски съд заради проблемите със сигурността на системата за случайно разпределение на делата. Междувременно 25 съдии от Софийския районен съд подкрепиха колегите си от Градския в искането за оставка на част от ръководството на съда заради системно неглижиране на проблема със случайното разпределение на делата.

Във ВСС са постъпили два доклада - единият е от съдията Владимира Янева, председател на СГС, нейната е една от оставките, които искат другите съдии. Тя информира ВСС за съществуващ проблем с мрежовите точки на съда и чака съдействие. Вторият доклад е от информационния отдел на Върховния касационен съд за "тревожни проблеми в сигурността на системите в СГС".

Част от констатациите вече са били правени преди две години, но мерки не са взети, затова и именно ръководството на СГС ще дава обяснения следващата сряда. Тогава се чакат резултатите и от проверката на всички системи за случайно разпределение на делата в цялата съдебна система. Проверката, която беше разпоредена след скандала около изнесеното от френския посланик за едно от делата, които е гледала съдия Румяна Ченалова.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна