Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конгресът на САЩ одобри над 500 милиарда долара за военни разходи през 2015-а година

| обновено на 13.12.14 в 09:28
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Конгресът на САЩ одобри 577 милиарда долара за военни разходи през 2015-а година, от които 64 млрд. са предназначени за военни действия в чужбина. Сенатът одобри законопроекта с 89 срещу 11 гласа. Камарата на представителите го одобри миналата седмица. Сега текстът отива за подпис при президента Барак Обама.

Законопроектът предвижда 5 милиарда долара за войната с "Ислямска държава", от които 1,6 милиарда за програма за обучение и екипиране на иракски сили, кюрдите и сунитските племена. Продължен е планът за обучение и екипиране на умерените сирийски бунтовници, за което ще отидат 500 милиона долара.

Въпреки възраженията на Барак Обама законопроектът продължи забраната от 2011-а година - затворниците от Гуантанамо да бъдат прехвърлени на територията на САЩ.

Междувременно стана ясно, че тай като САЩ са обезпокоени и от ситуацията в Източна Украйна, ще предоставят на Киев финансова помощ, също и оборудване, консултации и обучение на украинските военни. Това обяви говорителят на държавния департамент Дженифър Псаки.

По-рано Сенатът одобри Закон в подкрепа на свободата в Украйна, който дава право на президента Обама да въоръжи Киев с тежка техника и да налага ограничения срещу големите руски корпорации.

Външното министерство на Русия остро разкритикува закона.

Говорителят на Държавния департамент обяви още, че САЩ призовават всички държави да се въздържат от делови отношения с Русия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна