Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Албум "Raina Kabaivanska. Rarities" беше представен в Софийската опера

Снимка: БГНЕС
Продължават събитията по повод 80-ата годишнина на оперната прима Райна Кабаиванска. Днес в Софийската опера беше представен компактдиск "Райна Кабаиванска. Рядко изпълнявани арии".

Новото издание включва арии из опери, които Райна Кабаиванска не е играла в България, като "Роберто Деверьо", или не е изпълнявала на сцена, като "Макбет". Албумът е подарък за юбилея на оперната прима от Нов български университет, където тя води майсторски класове от 2001-ва година.

Кметът на София Йорданка Фандъкова добави сред подаръците учредяването на ежегодна стипендия от Столичната община за участник в майсторския клас, а генералният директор на БНТ Вяра Анкова връчи колекция със записите на световноизвестната българска оперна певица, съхранявани в архивите на медията.

Много съм трогната от цялото това прекалено внимание. Аз благодаря на всички и ви казвам, че най-голямата ми гордост, ваша и моя, трябва да е тази, че ние пълним света. Около 60 души пеят и са стипендианти на моя фонд към Нов български университет, каза Кабаиванска.

Тринайсет от най-изявените й ученици ще пеят на галаконцерта "Райна Кабаиванска  представя звездите на операта" на 18-и декември в зала 1 на НДК, който се очаква да бъде кулминацията на юбилейните чествания.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна