Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Райна Кабаиванска на 80: Изкуството няма да спаси света, но поне го прави по-поносим и по-радостен

Снимка: БГНЕС

Месеци наред се говореше за подготовката на грандиозен празник в София по повод 80-годишнината на голямата наша оперна певица Райна Кабаиванска, наричана Божествената. И неслучайно. Тя е една от най-забележителните оперни актриси на нашето време, истинска примадона, а през последните години незаменим ментор за своите ученици - тъй като е сред последните от „старата школа“, тя е невероятно вдъхновение за новото поколение певци.

В архивите на "Алегро виваче" пазим много прекрасни срещи с Райна Кабаиванска - има думи, които не се забравят, пълни с мъдрост и без капка себеизтъкване.

В Софийската национална опера и балет се състоя среща на маестрата с журналисти. Научихме, че Столичната община вече ще дава стипендия за един от участниците в ежегодния майсторски клас на Райна Кабаиванска. Научихме също, че Нов български университет е направил в чест на годишнината ѝ специален компактдиск с малко известни нейни записи. 


Юбилейният галаконцерт, посветен на 80-годишнината на голямата певица, ще се състои на 18-и декември от 19.00 часа в зала 1 на НДК с участието на Оркестъра на Софийската национална опера.

Чуйте в звуковите файлове думи на Райна Кабаиванска специално за слушателите на "Алегро виваче" и интервю с диригента Найден Тодоров по повод работата му с маестрата.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени