Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Орхан Тахир: По темата за ромите има медийна цензура

Снимка: БГНЕС

"Приказка за Апартейда". Така ромският активист Орхан Тахир озаглави статията си, поръчана от водещ български ежедневник, който в последствие редакцията на вестника е отказала да публикува. Това става ясно от бележка под линия в ново блог пространство – Free roma (Свободни роми).

Един от големите проблеми в момента е проблемът със свободата на словото. Аз смятам, че когато някой пише критично по темата "роми" и особено когато критикува управляващите, редица медии се боят да публикуват такива материали, каза в предаването "Преди всички" Орхан Тахир. Той отказа да назове името на медията, с мотива, че всяко издание има своя редакционна политика.

Според Орхан Тахир много често автори, които искат да пишат по темата за ромите и да се изразят по водещи български медии, не са допускани. По думите му по тази тема има определена медийна цензура.

В статията, която е публикувана единствено в блога Free roma, Тахир критикува здравния министър Петър Москов, като казва, че той може да се превърне в "министър на Апартейда".

Орхан Тахир обясни, че веднага след като блогът е обявен в публичното пространство, започват атаки срещу авторите. Има и опити да бъде хакнат.

Цялото интервю с Орхан Тахир можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна