Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Нека да дарим история" на тези, които трудно могат да се докоснат до нея

Снимка: www.bulgarianhistory.org

„Нека да дарим история“ е мотото на кампания, която цели да зарадва децата и младите хора в България, които са лишени от възможността да изживеят една пълноценна, щастлива Коледа вкъщи, със своите близки. Организира я екипът на сайта за българска история - www.bulgarianhistory.org.

Опитваме се с тази инициатива да стигнем  до хората, които най-трудно могат да се докоснат до историята - децата, лишени от родителски грижи. Събираме книги и енциклопедии на историческа тематика, които след това ще дарим на някои домове в страната, обясни идеята на кампанията студентът по международни отношения Иван Кънчев.

Заедно с Марио Мишев - студент по политология са част от 8-членния екип на сайта за българска история.

Двамата са на мнение, че противно на очакванията, хората се интересуват от българската история.

Където и да отидем, това го показват и посещенията в интернет, очевидно е, че хората се интересуват от българската история. Всеки има мнение за определен период, всеки има какво да сподели. Така, че е хубаво да има едно място, в което хората да могат свободно да разискват теми, да спорят да дискутират, казва Иван Кънчев.

Сегашните хора в България коренно се различават от тези, живели в предишни периоди, за които ние се опитваме да разказваме на децата, казва Марио Мишев:

Днешният българин, за съжаление, се с е превърнал в мрънкащ, отчаян човек. Човек, който не може да намери изход, който мисли, че всички други са виновни за грешките му, но не и самият той. Човек, който обвинява политическия елит за несполуките на страната му, а не се замисля, че промяната зависи от всички нас. Пример е кат българинът често се оплаква от бедността в страната, а в следващия момент дава подкуп на пътен полицай. Това не е поведение на човек, който обича страната си и вярва в бъдещето й. Това е разликата между нашите предци и нас. Тези хора в най-тежкия момент са намирали своя изход и не са се отказвали и днешният българин.

Разговорът с Иван Кънчев и Марио Мишев можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна