Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сергей Лавров обобщи най-важните събития в международната политика през отминаващата година

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Според руския външен министър Сергей Лавров светът е изправен пред три основни предизвикателства - терористичното движение „Ислямска държава”, разпространението на ебола и стремежът на САЩ да наложат своето господство.

В интервю за вестник “Комерсант” Сергей Лавров прави обобщен преглед на най-важните събития в международната политика през отминаващата година - украинската криза, отношенията на Русия със Запада и глобалните заплахи пред човечеството. По първите две точки в списъка на заплахите - ебола и „Ислямска държава” мнението на руския дипломат съвпада с това на американския президент, докато по третата, където Барак Обама посочва руската агресия в Европа, Сергей Лавров има противоположно мнение. „Опитите да се действа извън принципите на ООН за колективна сигурност чрез налагане на своите едностранни възгледи на принципа "ще правя това, което искам, и който е съгласен, ще бъде насърчен, а който не е, ще бъде подложен на различни мерки за принуда” е сериозна заплаха за световния ред, опит в световната система да се запазят доминиращите позиции на Запада, воден от САЩ”, посочва Лавров. По думите му подобни позиции не се основават на обективната действителност и напълно игнорират нарастващата роля на новите центрове на икономическо развитие и финансово въздействие.

Първият руски дипломат предупреждава, че емисари на групировката "Ислямска държава" вече се появяват в непосредствена близост до границите на Русия и призовава международната общност да сплоти редици, за да се пребори с терористичната заплаха.

Коментирайки конфликта между Русия и Запада заради събитията в Украйна, Сергей Лавров посочва, че санкциите срещу Москва са в противоречие с нормите на международното право и целят да бъдат нанесени щети на руската икономика.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна