Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скованата от студ Гърция очаква парламентарните избори

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гърците посрещнаха новата 2015 година с поглед към предстоящите парламентарни избори. Президентът на републиката Каролос Папуляс в новогодишно обръщение призова хората да превъзмогнат политическите интереси в полза на националните.

Денят започна с тържествена света литургия за празника на Свети Васил. Въпреки необичайно студеното време отново църквите и манастирите бяха пълни с хора. Много български туристи също присъстваха на литургията.

Пътната обстановка в страната е затруднена от поледици. Републиканските пътища са проходими при зимни условия. Морски бури затвориха няколко пристанища. Проблеми има с движението на фериботите.

По информация на туристическите агенции повечето български туристи ще отпътуват днес и утре, като се очаква засилен трафик към граничните пунктове с България. Извънредни полицейски екипи за контрол на трафика има в тази посока.

Днес по традиция гърците след литургия ходят на гости на именниците. За късмет, здраве и плодородие пред дома поставят нар.

Задължително е посещението при кумовете и при кръстника на децата. В Гърция Свети Васил е в ролята на Дядо Мраз и във всеки дом се разчупва питката с пара за късмет.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна