Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Балкански приказки" от New York с Влада Томова



"Балкански приказки" (Balkan Tales) е заглавието на дебютния албум на Влада Томова, който се появява през 2009 година на музикалния пазар и е представен в САЩ, България и на много други страни. В него участва голяма група музиканти от целия свят и България. Ето и някои от имената: Любо Александров, Никос Папазоглу, Mauri Viera, Милчо Левие и т.н. Албума съдържа музика не само от нашата страна. В него са включени кюрдска народна песен, риска циганска песен, гръцки и турски композици.

На обложката на албума Влада Томова предствя себе си и албума така: "Родена съм в малка страна. Езикът и се говори от по - малко хора от колкото е населението на града, в който живея понастоящем (New York). Независимо от това песните на българките се чуват из всички краища на планетата ни, пътуват дори отвъд, на борда на Voyager ..." Имено Влада е един от тези посланици на българската world (etno) и джаз музика по света.

От съвсем малка Влада Томова е увлечена от музиката и пеенето, свири на пиано и на цигулка. Израства между двата края на България, градовете Варна и София и както самата тя казва: "Пловдив ми е един от любимите градове в България и много пъти пътуваки, вместо да стигна до училище стигах на стоп до Пловдив, за да се разходя из старите улици и така да почерпа вдъхновение". Влада е определяна като българската магьосница на гласа и е един от най - завладяващите гласове на международната музикална сцена в Ню Йорк. Учи джаз пеене в световноизвестния колеж Бъркли в Бостън, щата Масачузетс, къде една голяма част от българските музиканти учили из страната ни са завършили своето образование. Влада Томова е основател и на първия Български женски фолклорен хор "Ясни гласове". През 2011 г. тя си сътрудничи с Теодосий Спасов, когото кани на турне в САЩ. Сценичните й изяви включват Карнеги Хол, Линкълн Център, Международния Джаз фестивал в Монреал, Чикагския Фестивал за световна музика, Фестивала Кумбре Тахин (Мексико) и много други.

Влада Томова изрази силната надежда, че през 2015 година може да дойде в Пловдив за един голям прекрасен концерт с нейни колеги от различни краища на света, а в звуковите файлове може да чуете повече подробности за албума и самата нея, както и пожеланията и към слушателите на Радио Пловдив.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна