В "Срещите" разговор за българското село

С биографа на българското село Николай Илчевски си говорим за това какво означава да си селянин. "Да си свободен, сит и щастлив, без да осъзнаваш това като някакво върховно постижение. Да живееш между зеленото на планетата и лазура на небето."..

публикувано на 25.11.22 в 10:07

Катедра "Музикален фолклор" на АМТИИ празнува юбилей

Академията за музикално танцово и изобразително изкуство в Пловдив организира честване на 50 годишния юбилей на Катедра „Музикален фолклор“.  Днес от  18:00  започва акордеонна среща концерт - България и Турция, в Концертна зала на АМТИИ, входът е..

публикувано на 25.11.22 в 07:02

Богдан Русев с премиера в Пловдив на "Град под обсада"

Издателство Софтпрес и Богдан Русев организират премиерата на новия му роман „ Град под обсада“ в Пловдив . Градът под тепетата срещна за пръв път читателите с д-р Филипова и Бързаков, които сега са изправени пред нов и още по-заплетен..

обновено на 24.11.22 в 07:24

Предколедни образователни концерти на ансамбъл „Тракия“

През следващите няколко седмици децата от училищата и детските градини в Пловдив ще се запознаят с обичаите, танците и песните, съпътстващи коледните празници на българите. Инициативата е на екипа на фолклорен ансамбъл „Тракия“, който ще посреща..

обновено на 24.11.22 в 07:16

Великите европейци - Йоханес Брамс, втора част

Йоханес Брамс е роден през 1833 година в Хамбург. Фамилията му идва от немската дума за вид цвете, а музикалното цвете Йоханес разцъфва рано. В раждането и ранния му живот обаче има обстоятелства, които се отразяват силно не само върху таланта и..

обновено на 23.11.22 в 12:05

Галерия "Аспект" показва "Морски диалози" на Н. Няголов

Николай Няголов представя експозицията „Морски диалози“ в галерия „Аспект“. Третата самостоятелна изложба на художника обединява живописни платна, голямата част от които рисувани специално за настоящата му изява. Те са обединени около темата за..

публикувано на 23.11.22 в 06:18

Откриват "Улица 16 №1" в галерия "Резонанс"

В Галерия „Резонас“ се открива изложбата „Улица 16 №1“. Тя се осъществява по проект „Овчарника“ в с. Дрен – пространство за творчески проекти.  Мястото е пресечна точка в индивидуалните търсения на авторите представени в изложбата – доайена  и..

публикувано на 23.11.22 в 06:13

Начо Културата в "Сто години хвърча по камъните"

Знаете ли, че Атанас Кръстев, по-известен като Начо Културата, стои в основата на създаденото управление “Старинен Пловдив”. И още – той е инициаторът за възстановяването на най-значимите паметници на културата от национално и местно значение в Стария..

публикувано на 22.11.22 в 10:47

Русалки населяват галерия "Лабиринт"

"Опашки на русалки“ е названието  на изложбата на Ваня Стефанова, която се открива в галерия "Лабиринт“.  И третата самостоятелна изложба на авторката в галерията представя типичните за творбите ѝ морска шир с просторни хоризонти, небеса, отрупани..

публикувано на 22.11.22 в 06:42

Премиера на романа "Хагабула" на Тодор Тодоров

Премиерата на романа „Хагабула“ от Тодор Тодоров ще се състои в клуб „Петното на Роршах“ .  Тодоров е автор на сборниците с разкази „Приказки за меланхолични деца“ и „Винаги нощта“. И двата са издадени в Германия от издателство..

публикувано на 22.11.22 в 06:35