Срещи

Снимка

Това е едно предаване за малко известни факти, събития, гледни точки и личности на ХХ - тото столетие. 

Тематичната му насоченост обхваща история, култура, народопсихология, Балканите и Балканския човек, Обединена Европа.
“Срещи с ХХ век” има амбицията да прибавя по още нещо към вечните въпроси, идващи отпреди Сократ - “Кой сме ние, откъде идваме, накъде отиваме?”


Предаването е в ефир всяка събота от 9.00 до 10.00 часа, както и от 22.00 до 23.00 в петък.

Автор и водещ: Людмила СугареваВ "Срещите" за езика на мозайките

В "Срещите" отново ще говорим за езика на мозайките. Наш събеседник ще е проф. Славик Табаков, защото именно т ой разкодира 50 нови символа от езика на мозайките в Епископската базилика на Пловдив.  Какво ни казва това артистично..

обновено на 02.12.23 в 10:11

Тази събота гост на "Срещите" е отец Радослав Паскалев

Тази събота гост на "Срещите" е отец Радослав Паскалев.  В дните преди Рождество се питаме наистина ли метаморфозата на библейската религия е жизненоважният въпрос на идващото време....  И защо Радичков казва: "Християнството 2000 години върви..

обновено на 25.11.23 в 10:35

В "Срещите" за емблематичните пловдивски кметове

Оказа се, че за кметове и кметската институция в България се говори още в "Закон соудний люде" от времето на княз Борис, 852 - 889г. Тази събота с историка Стефан Шивачев си спомням за някои интересни имена от дългата броеница кметове на..

обновено на 18.11.23 в 10:14

В "Срещите" за импровизацията и джаза

С чаровната Мирослава Кацарова, джаз певица и богослов, говорим за джаза като начин на живот, копнеж по ласка и близост. Днес, когато животът ни се превръща в електронна клетка, а светът ни е свят на разочарованието. "Не се отказвайте от..

обновено на 11.11.23 в 10:08

В "Срещите" за езика на мозайките

50 нови символа разкодира проф. Славик Табаков от езика на мозайките в Пловдив.  Мозайките, това са артистичното предизвикателство, пред което е изправено обществото по времето на преход от езичество към християнство.  България е в топ 5 на..

обновено на 28.10.23 в 10:13

В "Срещите" за напрежението в Близкия изток и на Балканите

В пощурялото ни време с колегата Николай Кръстев, добър познавач на Балканите, си говорим за Косово, за случващото се в Близкия изток, за срещата в Талин с представители на руската опозиция.  Питаме, наистина ли след като има военна престъпност,..

публикувано на 20.10.23 в 10:35

В "Срещите" - за модерното изкуство

Тази събота "Срещите" ви предлагат един провокативен разговор за съвременното изкуство.  Защо и до днес то се движи между "Осанна" и "Разпни го"?  Отговорите търсим от госта ни - доцентът по полифония Илия Кожухаров. Слушайте от 9 до 10..

обновено на 14.10.23 в 08:53

Тази събота в "Срещите" разговор с проф. Божидар Манов

Тази събота в "Срещите" разговор с проф. Божидар Манов. Ще говорим по книгата му "Хора с прякори" за безкрайността на човека, за падението и величието му.  Ще мислим заедно за тъгата, самотата, добродртелността,  за изкуството.....

обновено на 07.10.23 в 09:11

В "Срещите" - чете ли Пловдив?

"Четенето, в което Еросът опложда Логоса, за да открие Космоса" - тези три стихии древните са познавали.  Как е днес? Четем ли? Чете ли Пловдив? Литературен град ли е Пловдив?  Ще мислим с Мартин Касабов и Владислав Севов в дните на Есенния..

обновено на 30.09.23 в 10:31

Петър Влайков тази събота в "Срещите"

За изкуството от преди раждането на Христа, за вълшебството и магията, в която ни потапя, иначе казано за кукленото изкуство си говорим с директора на кукления театър в Пловдив Петър Влайков. Как се чувства в света на сензори и роботи.... Какво..

обновено на 15.09.23 в 16:09