Срещи

Снимка

Това е едно предаване за малко известни факти, събития, гледни точки и личности на ХХ - тото столетие. 

Тематичната му насоченост обхваща история, култура, народопсихология, Балканите и Балканския човек, Обединена Европа.
“Срещи с ХХ век” има амбицията да прибавя по още нещо към вечните въпроси, идващи отпреди Сократ - “Кой сме ние, откъде идваме, накъде отиваме?”


Предаването е в ефир всяка събота от 9.00 до 10.00 часа, както и от 22.00 до 23.00 в петък.

Автор и водещ: Людмила СугареваВ "Срещите" трима професори анализират българския хумор

На първи април - събота в "Срещите" ще говорим за българския хумор. По израза "Кажи ми на какво се смееш, за да ти кажа кой си" ще потърсим метаморфозата на българския смях. Ще я търсим с хората на ТИ с българската веселост: професорите Георг..

обновено на 01.04.23 в 08:11

В "Срещите" спомен за Радичков с проф. Инна Пелева

Колкото и пъти да отваряме дума за Радичков, все ще е малко... дори и само заради умението му с присмехулния си поглед да не пропуска нито една наша слабост... И все пак двете думи в творбите му са МИЛОСТ и ТЪГА. Защо?  С Проф. Инна Пелева,..

обновено на 11.03.23 в 08:17

Иржи Менцел в "Срещите" тази събота

"Този свят е до полуда прекрасен! Е, не съвсем. Но аз такъв го виждам." , казва Иржи Менцел. Тези дни той трябваше да навърши 85 години!  Да си спомним за големия режисьор, мислител, човек...  Мъжът от Пражката пролет!!!!  Бъдете с радио Пловдив, с..

обновено на 25.02.23 в 10:15

В "Срещите" за любовта и смъртта на Васил Левски

Ден преди рождената дата на Левски с Неда Антонова, автор на любопитното четиво „Първия след Бога”,  питаме пак:как така Дяконът е осъден на смърт по показанията на един единствен човек?  И защо още в началото на процеса великият везир настоява Левски..

обновено на 18.02.23 в 08:13

В "Срещите" - за модерните българи някога и днес

Тази събота в "Срещите" с проф. Веселин Методиев говорим за интелигента - парвеню, един от 58-те му разговора с автори на сп. "Златорог" в книгата "Модерните българи". Интелигентът - парвеню е една от най-страшните болести за българското общество..

обновено на 04.02.23 в 10:32

В "Срещите" - за тревожността на съвременния човек

Тази събота в "Срещите" с философа и психолог Иво Величков си говорим за времето ни, което нарекохме оксиморонно.  И още - за възможностите на мисленето в нюанси, за тревожността на днешния човек и  влиянието на фалшивите позитивни послания...

обновено на 28.01.23 в 09:53

В "Срещите" - за любовта, омразата и Бог

За невъзможността ни да бъдем заедно, за констатацията, че и омразата може да бъде спойка като любовта. За въпросите: Ако Бог съществува откъде е злото? Ако пък Бог го няма - откъде е доброто? В "Срещите" тази събота от 9 часа гостува проф. Георги..

обновено на 21.01.23 в 10:17

Спомен за мъдреца Радичков в "Срещите"

В "най-българския месец, януари" да си спомним за мъдреца Радичков.  Трима професори и самият Радичков обясняват ЯВЛЕНИЕТО Радичков. В "Срещите" участват професорите Инна Пелева, Георги Каприев и Георг Краев.  Слушайте в събота /7-ми януари/..

обновено на 07.01.23 в 09:33

В "Срещите" - за бъдещето, технологиите и литературата

В последния ден на годината и часове преди Новата 2023 с автора на книгата "Виртуалният човек" Николай Генов си говорим  за бъдещето, което идва. За виртуалния човек, който не иска да е човек, за технологиите, които  иззеха ролята на научната..

обновено на 31.12.22 в 10:07

В "Срещите" за Бог и неговия син

В утрото на 24 декември Тони Николов, Веселина Вачкова, Владимир Зарев и проф. Георги Каприев разсъждават върху питането7 "Защо Бог ни праща своя син като Богочовек"?  Нали Бог е всесилен. Бъдете с Радио Пловдив. Интересно е.  Чуйте цялото предаване..

обновено на 26.12.22 в 15:12