Срещи

Снимка

Това е едно предаване за малко известни факти, събития, гледни точки и личности на ХХ - тото столетие. 

Тематичната му насоченост обхваща история, култура, народопсихология, Балканите и Балканския човек, Обединена Европа.
“Срещи с ХХ век” има амбицията да прибавя по още нещо към вечните въпроси, идващи отпреди Сократ - “Кой сме ние, откъде идваме, накъде отиваме?”


Предаването е в ефир всяка събота от 9.00 до 10.00 часа, както и от 22.00 до 23.00 в петък.

Автор и водещ: Людмила СугареваСтойо Вартоломеев - гост на "Срещите"

Щом литературата е азбуката, с която четем света - каква азбука ни предлага днес издателска къща "Хермес"? Това е Издателската къща, която спечели наградата "Христо Г. Данов" в раздел "Издателства". Щом едно добре извършено четене ни избавя..

публикувано на 23.06.22 в 10:33

В "Срещите" - за преводача и превода

За превода, тази "златна монета в духовния обмен между народите", както и за преводача - това "земноводно, което живее едновременно в две различни езикови стихий". За това ще говорим тази събота в "Срещите" с Васил Самоковлиев, носител на наградата..

обновено на 18.06.22 в 09:11

В "Срещите" - за музиката, светлината и красотата

Гост на "Срещите" тази събота е Марио Хосен.  Със световно известният музикант си говорим за музиката, която сгрява и просветлява душата и за времето ни, в което нарушихме баланса между мъдростта и богстството, между добротата и красотата.  Чуйте..

обновено на 11.06.22 в 11:41

В "Срещите" - за войната и греха

"- Боже, защо допускаш войната? - А ти, човече, защо допускаш греха?" Върху едни такива диалози ще мислим тази събота с госта на "Срещите" - журналиста Горан Благоев .  И още - Християнското  Евангелие не оставя място за оправдание на..

публикувано на 03.06.22 в 10:43

В "Срещите" за търсачеството и човешкия дух

В последната събота на българския месец на духа "Срещите" питат и мислят - какво става с най-скъпия диамант в света - човешкият дух?  И  защо днес човекът, бродещ сред морето от образи в търсене на своята идентичност, не успява да я улови, а тя..

обновено на 28.05.22 в 09:02

В "Срещите" разговор за Пловдив през времена и култури

Гост на "Срещите" тази събота е Йордан Велчев - два пъти носител на наградата "Христо Г. Данов" за принос в българската книжовна култура, два пъти носител на наградата "Пловдив" за литература.  Разговорът с Йодан Велчев е за Пловдив. Градът, през който..

обновено на 21.05.22 в 09:57

В "Срещите" за новите богове на модерността

Тази събота в "Срещите" социалният антрополог Харалан Александров и поетът Николай Милчев разсъждават - как така стана, че Фейсбук и Гугъл са новите богове на човечеството от 21 век, а екранът - тяхната икона. Що за явление е тази, от една страна..

обновено на 14.05.22 в 08:18

В "Срещите" за свободата и свободията на словото

Тази събота в "Срещите" отваряме дума с журналиста Петко Георгиев и писателя Антон Баев за свободата на словото.  Води ни мисълта "Ако свободата означава нещо изобщо, то тя означава правото да казваш на хората това, което не искат да чуват". Та как..

обновено на 07.05.22 в 08:17

В "Срещите" за земния и неземен разум

Тази събота "Срещите" ви срещат с Христо Нанев и последната му книга "Земен и неземен разум".  Истината винаги е била обект на търсене. Това прави в книгите си и  Христо Нанев. Той е един от най- ярките изследователи на трансцедентното, подсъзнанието и..

обновено на 30.04.22 в 15:19

В "Срещите" за Богочовека и борбата между духа и плътта

За неразрешимата загадка - двойната същност на Христос, Бог и човек.  За безмилостната борба между духа и плътта във всеки един от нас ще говорим с проф. Дамян Попхристов тази събота в "Срещите".  Бъдете Ррадио Пловдив. 

обновено на 23.04.22 в 10:13