Срещи

Снимка

Това е едно предаване за малко известни факти, събития, гледни точки и личности на ХХ - тото столетие. 

Тематичната му насоченост обхваща история, култура, народопсихология, Балканите и Балканския човек, Обединена Европа.
“Срещи с ХХ век” има амбицията да прибавя по още нещо към вечните въпроси, идващи отпреди Сократ - “Кой сме ние, откъде идваме, накъде отиваме?”


Предаването е в ефир всяка събота от 9.00 до 10.00 часа, както и от 22.00 до 23.00 в петък.

Автор и водещ: Людмила СугареваВ "Срещите" разговор за българското село

С биографа на българското село Николай Илчевски си говорим за това какво означава да си селянин. "Да си свободен, сит и щастлив, без да осъзнаваш това като някакво върховно постижение. Да живееш между зеленото на планетата и лазура на небето."..

публикувано на 25.11.22 в 10:07

В "Срещите" - за модерните българи някога и днес

Тази събота в "Срещите" с проф. Веселин Методиев говорим за интелигента - парвеню, един от 58-те му разговора с автори на сп. "Златорог" в книгата "Модерните българи". Интелигентът - парвеню е една от най-страшните болести за българското общество..

обновено на 19.11.22 в 10:18

В "Срещите" за метаморфозата на западната цивилизация

По книгата на проф. Шантал Делсол "Краят на християнския свят" говорим с философа Тони Николов и отец Радослав Паскалев за метаморфозата на западната цивилизация.  Водят ни думите на историка Леополд фон Ранке :"Всяка епоха е любима на Бог."  Бъдете..

обновено на 12.11.22 в 08:24

В "Срещите" разговор за живота след смъртта

На деня Арахангелова задушница "Срещите" озаглавяват своя разговор "Когато завесата се спуска". Гост е  писателят-езотерик и  изследовател Христо Нанев.  Един разговор за страха, който ни прави разумни и творящи същества. За добротата и смисъла на..

обновено на 05.11.22 в 09:57

В "Срещите" разговор за войната и християнството

Тази събота в "Срещите" разговор с колегата Горан Благоев за войната  и християнството.  Нали християнското евангелие не оставя място за оправдание на войната, а светците войни са толкова много, защо?  Нали Христос казва да побеждаваме чрез силата..

публикувано на 28.10.22 в 10:35

В "Срещите" разговор за омразата и любовта

Тази събота в "Срещите" с проф. Георги Каприев ще говорим за омразата.  Вярна ли е констатацията, че и омразата може да бъде събира, както любовта?  Бъдете с радио Пловдив. 

обновено на 22.10.22 в 07:07

В "Срещите" - разговор за "подивялата" психика

Тази събота в "Срещите" с психолога Иво Величков отваряме дума за  конгнитивнотото нетърпение. Някой вече го нарекоха "проклятието на нашата прекалено свързана ера". Очаква ви интересен разговор за "подивялата" ни психика.  Бъдете с Радио Пловдив...

обновено на 15.10.22 в 07:58

В "Срещите" - за средновековната медицина

Тази събота в "Срещите" ще погледнем как стои средновековната медицина на Пловдив на платното на времето. И защо се е казвало, че средновековният храм е лечебница на душата и тялото.Защо първо душата?  Гост е проф. Георги Томов, а разказът му е..

обновено на 08.10.22 в 10:13

В "Срещите" - разговор за бизнеса в новия свят

Тази събота в "Срещите" ще говорим за бизнеса в новия свят, във времето, което ни задължава да преизмислим всичко наново - политиката, правото, науката , за да съхраним планетата преди "Революцията на Гея".  Гост е Станислав Разпопов, директор в голям..

обновено на 01.10.22 в 09:05

В "Срещите" разговор за чудовището на властта

Тази събота гост на"Срещите" е писателят Владимир Зарев. С него ще говорим за властта.  За този инстинкт- често пъти неосъзнат, но основен двигател на всичките ни стремежи и действия! Или както казва писателят: "Във всеки от нас дебне едно чудовище,..

обновено на 24.09.22 в 09:11