Срещи

Снимка

Това е едно предаване за малко известни факти, събития, гледни точки и личности на ХХ - тото столетие. 

Тематичната му насоченост обхваща история, култура, народопсихология, Балканите и Балканския човек, Обединена Европа.
“Срещи с ХХ век” има амбицията да прибавя по още нещо към вечните въпроси, идващи отпреди Сократ - “Кой сме ние, откъде идваме, накъде отиваме?”


Предаването е в ефир всяка събота от 9.00 до 10.00 часа, както и от 22.00 до 23.00 в петък.

Автор и водещ: Людмила СугареваПроф. Веселин Методиев гост на "Срещите"

Тази събота в "Срещите" разговор с проф. Веселин Методиев за новата му книга "Модерните българи"…  58 изключително интересни разговори - разсъждения с авторите на сп. "Златорог", иначе казано с интелектуалци на България от преди 100 години.  "Щастлив..

обновено на 19.03.22 в 10:18

В "Срещите" в търсене на Атлантида

Тази събота в " Срещите" разговор по двете книги на Христо Нанев "Атлантида без предразсъдъци" и "Атлантида отвъд ада". Ще говорим за аталантите, за тази митична цивилизация, за изчезването й в една единствена нощ. Казват 9000 години преди Платон....

обновено на 12.03.22 в 12:57

"Срещите" празнуват 23 години в ефир

Тази събота „Срещите” стават на 23 години. Предаването, което не се уморява да пита - КОИ СМЕ? ОТ КЪДЕ ИДВАМЕ НАКЪДЕ ОТИВАМЕ?  На своя рожден ден водещата Людмила Сугарева избира да пита себе си. Кога простата класическа схема "въпрос-отговор" се..

обновено на 05.03.22 в 09:20

В "Срещите" за любовта и смъртта на Васил Левски

Тази събота в "Срещите" по книгата на Неда Антонова "Първият след Бога".  С писателката Неда Антонова питаме:как така Дяконът е осъден на смърт по показанията на един единствен човек?  Защо още в началото на процеса великият везир настоява Левски..

обновено на 19.02.22 в 07:54

В "Срещите" за скандалните книги в българската литература

Тази събота гост на "Срещите" е Росен Тахов - литературовед, публицист и преводач, с прелюбопитната си книга "Скандалните книги". 55 скандални истории за български творци, като например, как Вазов получава двойка в училището на племенника си..

обновено на 12.02.22 в 08:48

В "Срещите" за българския хленч и пропуснатите възможности

Той възприема всекидневното българско хленчене като захабено "душевно" клише.  Няма отговор защо не можем да мислим в първо лице единствено число, а все в трето лице множествено число, т.е. все някой друг ние  виновен за собствените несполуки.  И не се..

обновено на 05.02.22 в 08:48

В "Срещите" за магията на средновековната българска кухня

Тази седмица в "Срещите" с културолога Петя Крушева поглеждаме към средновековната българска кухня, в която няма нищо случайно.  Средновековната българска трапеза се оказва знак и символ за норми и ритуал. Също така, на поверия, страхове и магическа..

обновено на 29.01.22 в 10:11

В "Срещите" за човешката същност и превода

За първото си предаване на 2022 година "Срещите" избират  проф. Александър Шурбанов.  Той е познавач и преводач на Шекспир Иначе  казано, човекът, който е  наясно с човешката същност, нейната неразрешима и трагична противоречивост. Бъдете..

обновено на 08.01.22 в 09:20

Проф. Славик Табаков в "Срещите" тази събота

Какво ни казва раннохристиянската символика? Кой е "секретният език" на мозайките? И вярно ли е, че от земите на българите идват хора, ковали основите на християнството в Римската империя?  Въпроси към проф. Славик Табаков  - гост на СРЕЩИТЕ тази..

обновено на 18.12.21 в 09:55

В "Срещите" - за парите като изкуство

По новата книга на Светозар Гледачев „Лични финанси или изкуството да управляваш живота си” със Светозар Гледачев в „Срещите”.  Тази събота си говорим за пари...За битката за богатство, която е повече от страст, повече от изкуство. И още - как..

обновено на 11.12.21 в 08:28