Срещи

Снимка

Това е едно предаване за малко известни факти, събития, гледни точки и личности на ХХ - тото столетие. 

Тематичната му насоченост обхваща история, култура, народопсихология, Балканите и Балканския човек, Обединена Европа.
“Срещи с ХХ век” има амбицията да прибавя по още нещо към вечните въпроси, идващи отпреди Сократ - “Кой сме ние, откъде идваме, накъде отиваме?”


Предаването е в ефир всяка събота от 9.00 до 10.00 часа, както и от 22.00 до 23.00 в петък.

Автор и водещ: Людмила СугареваВ "Срещите" за учението и енигмата на богомилството

Точно три седмици преди Рождество Христово в „Срещите” ще мислим защо идва  в този свят Исус? Защо идва като Богочовек?  За стръмния път, по което поема Божият син, за борбата между духа и плътта, за греха и за още неща. Всички те, основополагащи за..

обновено на 04.12.21 в 08:10

В "Срещите" за метаморфозите на българския смях

Тази събота в „Срещите” ще се потърсим чрез смеха. Така ще порразсъждаваме върху въпроса: "Какво казват проявленията на обществената ни веселост?" Събеседниците ни са експерти в тази област - професорите Георг Краев, Анри Кулев и карикатуристът Калин..

обновено на 27.11.21 в 10:37

В "Срещите" - за прехода на човека и Земята към нова ера

Тази събота „Срещите” ще чуете защо биофизици, квантови физици и дори мистици подемат разговор за предстоящите промени на Земята и човека.  Има ли е в какво се изразяма Великият преход на човечеството към нова ера? Гост в "Срещите" е д-р Румен..

публикувано на 19.11.21 в 09:50

В "Срещите" - разговор за поезия и съвремие

Тази събота в „Срещите” гост е видният поет, драматург, дългогодишен издател на знаковото списание „Факел” и носител на наградата „Перото”- Георги Борисов.  За високата поезия, за най-важната задача на литературата - да бъде слугиня на езика, както и за..

обновено на 13.11.21 в 10:30

Тази събота в "Срещи" писателката Неда Антонова

Тази събота, малко след 9 часа в „СРЕЩИ”  Неда Антонова отговаря на въпроса на въпроса що е това взаимност. „Първо Бог сътвори Човека. После Човекът сътвори Бога. Сега и двамата са недоволни от творението си.” И още много прелюбопитни разсъждения ще..

обновено на 06.11.21 в 09:56

Ванеса Рос тази събота в "Срещите"

Тази събота в „Срещи-те” си говорим с художничката  Радина Росенова, известна с артистичния псевдоним Ванеса Рос, за българските шевици в творчеството й, които са част от българската култура.  Тя ще разкаже за приемането им по света и за причините да..

публикувано на 29.10.21 в 11:39

В "Срещите" разговор за съвременното изкуство

Тази събота в „Срещите”:разговор с Асен Асенов, директор на фондация за култура и изкуство "Едно" за партньорството на Пловдив с единната  мрежа от  европейски танцови фестивали. Ще говорим за модерното изкуство, за потребността съвременното изкуство..

обновено на 23.10.21 в 10:12

В "Срещите" гостува писателят Николай Илчевски

„Щом днес сме един забързан мравуняк личности, които в лакомията си да научим или вкусим повече нямаме време за „есета” с падащи листа и въздишки сложих разказите си в менгемето на съкращенията и стягах, за да разбера докъде могат да бъдат свити.”..

обновено на 17.10.21 в 13:20

В "Срещите" - за българската вина и пътя на света

Тази събота гост на „Срещите” е проф.Иво Христов.  С интересния изследовател ще говорим за българското общество от октомври 2021-ва, за културата на вината, за пътя на света, за любимия и на двама ни Казандзакис, за Георги Данаилов и неговото:..

обновено на 09.10.21 в 10:15

В "Срещите" - разговор за толерантността и смирението

Тази събота в „Срещите” разговор за Махатма Ганди, този изключителен човек с мистичната аура на пророк, който се опита да покаже на човечеството един друг възможен път на живеене.  Това е п ътят на смирението, скромността, толерантността и отказът от..

обновено на 02.10.21 в 08:20