Срещи

Снимка

Това е едно предаване за малко известни факти, събития, гледни точки и личности на ХХ - тото столетие. 

Тематичната му насоченост обхваща история, култура, народопсихология, Балканите и Балканския човек, Обединена Европа.
“Срещи с ХХ век” има амбицията да прибавя по още нещо към вечните въпроси, идващи отпреди Сократ - “Кой сме ние, откъде идваме, накъде отиваме?”


Предаването е в ефир всяка събота от 9.00 до 10.00 часа, както и от 22.00 до 23.00 в петък.

Автор и водещ: Людмила СугареваВ "Срещите" за любовта и смъртта на Васил Левски

Ден преди рождената дата на Левски с Неда Антонова, автор на любопитното четиво „Първия след Бога”,  питаме пак:как така Дяконът е осъден на смърт по показанията на един единствен човек?  И защо още в началото на процеса великият везир настоява Левски..

обновено на 17.07.21 в 09:12

В "Срещите" за непотребната алчност към материалното

За поредната му книга „Кукумяв” и посланията ѝ ще говорим с автора ѝ Николай Илчевски .  Да поспрем, за да ни настигнат душите ни и поговорим с тях... за непотребната ни алчност към материалното. С две думи, за нас -човеците на 21 век. Припомняме си..

обновено на 10.07.21 в 08:31

В "Срещите" разговор за изкуство, смисъл и любопитство

Пламен Панов, зам.- кметът по култура, археология и туризъм на Пловдив е гост на „Срещите”. Той приема себе си като човек позитивен, със силно чувство за справедливост.  За  изкуството се подписва под Аристотел:„Целта му не е да представя външния вид на..

публикувано на 05.07.21 в 13:07

Пламен Панов в "Срещите" тази събота

С удоволствие се подписва под Аристотел: „Целта на изкуството не е да представя външния вид на нещата, а да разкрива вътрешния им смисъл”...Фанатично предпочита комиксите...интересно му е кметуването...убеден е, че животът без пороци би бил много..

публикувано на 03.07.21 в 08:21

В "Срещите" - за опасностите, които миналото крие

Тази събота гост на„Срещите” е писателят Георги Господинов. По книгата му „Времеубежище” си говорим за миналото. Защо миналото е опасно, а обръщането към него грях, и какво иска да ни каже Еклесиастът  с думите: „И Бог ще повика назад миналото”...

обновено на 26.06.21 в 10:50

В "Срещите" - за творчеството и хаоса, наречен живот

Тази събота гост на „Срещите” е проф. Александър Шурбанов . С видния интелектуалец си говорим за прекрасния хаос, наречен живот; за доброто и злото. Разбира се, ще говорим за Бога, за творчеството и творците днес, за Шекспир... И за нас българите,..

обновено на 19.06.21 в 09:21

В „Срещите” разговор за парите и свободата

Тази събота в „Срещите” разговор за парите и свободата....За  твърдението,че парите  са най-важното откритие, по-значимо от писменността и членоразделната реч, взети заедно... За оборота на банковия капитал днес, по-бърз от скоростта на светлината!..

публикувано на 11.06.21 в 12:14

В "Срещите" разговор за П.Р. Славейков и Г.С. Раковски

Тази събота в „Срещите” говорим за две знакови годишнини - 150 години на Славейковата библия и 200 години от рождението на Г. С. Раковски, наречено още "Двеста години безсмъртие!"  Любопитни и малко познати факти разказват гостите на „Срещите” Петър..

обновено на 05.06.21 в 09:29

В "Срещите" - изкуството да си колекционер

Тази събота в „Срещите” разговор с д-р Анна Джуркова за  колекционерството като изкуство.  И още - за света на  българските художници,творили от края на 19 ти век, та до наши дни, за удоволствието да живееш с изкуството. В "Срещите" говорим със..

обновено на 29.05.21 в 09:13

В "Срещите" - що е то електронно лидерство?

Тази събота в „Срещите” ще си говорим за лидерите и електронното лидерството.  И за това какво е лидер?  Ще можем ли без него сега, когато „четвъртата индустриална революция” е пред врата ни.  Гост - Виделина Гандева, номинирсна за е-лидер от..

обновено на 22.05.21 в 10:52