Великите европейци

Снимка

„Великите европейци” е поредица радио-портрети на значими фигури от европейската история, политика, наука, изкуство, култура, социален живот. 

Тази образователно-развлекателна рубрика на журналиста Пламен Асенов и БНР - Радио „Пловдив” е насочена към широк спектър слушатели, но търси контакт най-вече с младите хора. Излъчва се в ефира на БНР - Радио „Пловдив” всяка сряда между 9.00 и 9.30 часа. Рубриката има и две повторения - в събота след новините на радио Пловдив в 10.00 часа и в неделя - след новините в 22.00 часа.

Заради предизвикателствата на такъв рядко разработван жанр като радио-портрета, целта е да се излезе от линейната биографична схема и да се търси развитие около една или няколко преплетени линии от живота и дейността на съответния герой. Развиват се също и максимален брой връзки към интересни детайли и характерни особености както на собственото време на героя, така и на нашето, слушателското време.

„Великите европейци” е рубрика с дългосрочен характер, която е отворена за сътрудничество и подкрепа от страна на бизнеса и заинтересовани обществени организации.

Автор и водещ: Пламен АсеновВеликите европейци - Роберт Кох

Роберт Кох е лекар и изследовател, който бръкна в невидимото и ни предпази от някои скрити там опасни хищници. Те ни разболяват от гадни болести и не спират пред нищо, за да оцелеят, освен пред човешкото знание. Само то ни помага да ги надхитрим и..

публикувано на 29.03.23 в 10:02

Великите европейци - Морис Метерлинк

Годината 1911 е към края на Бел епок, щастливото европейско време между Френско – Пруската и Първата световна война. Тогава Морис Метерлинк, белгийски поет, драматург и философ, получава Нобелова награда за литература „като оценка за неговата..

публикувано на 22.03.23 в 10:33

Великите европейци - Хипократ

Хипократ е сочен за баща на съвременната медицина по няколко причини. Тойя откъсва от философията и я превръща в самостоятелна дисциплина.  <iframe width="100%" height="166" scrolling="no" frameborder="no" allow="autoplay"..

публикувано на 15.03.23 в 09:55

Великите европейци - Сьорен Киркегор

Сьорен Киркегор е на 15 и пише есе „Доказателства за битието на Бога, безсмъртието на душата, необходимостта от вяра и реалността на чудесата“. А после казва: „Кой ще повярва, че след това  начало, едва на 25 стигнах до положение да не мога да..

обновено на 08.03.23 в 10:12

Великите европейци - Чарлз Дикенс, втора част

Чарлз Дикенс работи в склада за вакса около година, после се връща в училище и не е най-добрият ученик, но запомня ужасната атмосфера и описва всичко в „Дейвид Копърфийлд“, най-автобиографичния си роман.  <iframe width="100%" height="166"..

публикувано на 01.03.23 в 10:02

Великите европейци - Чарлз Дикенс, първа част

Чарлс Дикенс е голямата литературна поп-звезда на Викторианската епоха. Основните литературни причини са три. Първо – умението му да създава запомнящи се образи.  <iframe width="100%" height="166" scrolling="no" frameborder="no" allow="autoplay"..

публикувано на 22.02.23 в 10:01

Великите европейци - Макс Борн

„Вярвам, че идеи като абсолютна увереност, абсолютна точност, окончателна истина и т.н. са измислици, които не би трябвало да се допускат в коя да е област на науката“ – думи на Макс Борн, физик и философ, лаик и откривател, пианист, който свири в..

публикувано на 15.02.23 в 10:32

Великите европейци - Тит Ливий

По-добре късно, отколкото никога, затова чак днес ви срещам с историка Тит Ливий. Освен на тази, той е автор на много други знаменити фрази: „Най-страшното оръжие е паниката“ или „Няма нищо по-презряно от мнението на тълпата“.  <iframe..

публикувано на 08.02.23 в 10:34

Великите европейци - Мери Уолстънкрафт

Мери Уолстънкрафт, писател и философ, често е наричана „майката на феминизма“.  <iframe width="100%" height="166" scrolling="no" frameborder="no" allow="autoplay"..

публикувано на 01.02.23 в 09:37

Великите европейци - Джон Милтън

„По-добре господар в Ада, отколкото слуга в Рая“ – казва Сатана в „Изгубеният рай“, епичната поема на Джон Милтън, която го прави звезда на литературния небосклон. А какво е да си трети по величие в света на земния епос?  Ами питайте Милтън,..

публикувано на 25.01.23 в 10:25