Великите европейци

Снимка

„Великите европейци” е поредица радио-портрети на значими фигури от европейската история, политика, наука, изкуство, култура, социален живот. 

Тази образователно-развлекателна рубрика на журналиста Пламен Асенов и БНР - Радио „Пловдив” е насочена към широк спектър слушатели, но търси контакт най-вече с младите хора. Излъчва се в ефира на БНР - Радио „Пловдив” всяка сряда между 9.00 и 9.30 часа. Рубриката има и две повторения - в събота след новините на радио Пловдив в 10.00 часа и в неделя - след новините в 22.00 часа.

Заради предизвикателствата на такъв рядко разработван жанр като радио-портрета, целта е да се излезе от линейната биографична схема и да се търси развитие около една или няколко преплетени линии от живота и дейността на съответния герой. Развиват се също и максимален брой връзки към интересни детайли и характерни особености както на собственото време на героя, така и на нашето, слушателското време.

„Великите европейци” е рубрика с дългосрочен характер, която е отворена за сътрудничество и подкрепа от страна на бизнеса и заинтересовани обществени организации.

Автор и водещ: Пламен АсеновВеликите европейци - Йозеф Бойс

Германският художник Йозеф Бойс не променя представата за изкуството - но опитва. Той поставя в центъра не сътвореното, а сътворението, не творческия продукт, а творческото усилие, не диалога между естетическия факт и зрителя, а разговора между..

публикувано на 09.03.22 в 09:55

Великите европейци - Паламед

Паламед е човек, за когото не е сигурно, че съществува, но с когото древните гърци свързват велики постижения. Името му знаят най-вече експерти, за широката публика то е напълно неизвестно.  <iframe width="100%" height="166" scrolling="no"..

публикувано на 02.03.22 в 13:47

Великите европейци – Казимир Малевич

Какво ще кажете да купите поетична книга само с бели страници. Или да отидете на концерт, който звучи като пълна тишина. Гадно, като да си на ресторант и от празно меню да избереш празна чаша и празна чиния.  <iframe width="100%" height="166"..

публикувано на 23.02.22 в 10:03

Великите европейци - Макиавели

Ренесансът ражда гении в различни сфери, включително една знаменита фигура, която обръща човешкото мислене и в политиката. Той се казва Николо Макиавели, роден е, живее и работи във Флоренция. Някои го смятат за чист гений, други – за мръсен, а..

публикувано на 16.02.22 в 12:59

Великите европейци - Андре Бретон

През 20-те години на XX век в Париж се появява банда луди гении, които се бунтуват срещу правилата в изкуството, буржоазния морал, обществения авторитет, политическата власт. Освен естетическа и социална революция, те искат да правят каквото си..

публикувано на 09.02.22 в 12:31

Великите европейци - Чайковски, втора част

Някои казват, че Чайковски цял живот се измъчва поради своята сексуалност, а също – че се плаши да не бъде разкрит и наказан по руския закон срещу хомосексуализма. Нищо от това не е вярно, той отрано приема гей наклонностите си като естествени, а..

публикувано на 02.02.22 в 09:44

Великите европейци – Чайковски, първа част

Есента на 1893, Санкт Петербург. Пьотр Илич Чайковски, композитор и диригент, е в града по частни и бизнес дела. От години Европа се радва на музиката му. През 1884 цар Александър III му дава орден, благородническа титла и пенсия от 3 000 рубли. За..

публикувано на 26.01.22 в 10:08

Великите европейци - Ото Хан, втора част

Както обикновено, поредицата щастливи дни на Ото Хан е последвана от нещастни. През 1914 избухва ПСВ, изследванията му спират, а той е в армията. Пращат го в специалната химическа част на Фриц Хабер, която разработва и провежда газови атаки по..

публикувано на 19.01.22 в 09:51

Великите европейци - Ото Хан, първа част

Ако имате три консервни кутии, какво ще направите – ще си държите моливите или ще отглеждате кактуси в тях. Но през 1905 в Монреал немският гений Ото Хан с три тенекета прави електроскоп и мери нивото на алфа и бета лъчи.  <iframe width="100%"..

обновено на 12.01.22 в 10:40

Великите европейци – кап. Джеймс Кук

В Европа през 18 век броди духът на Просвещението, който иска да стигне до края на света и разбере всичко за него. Това е научната и философска страна. Но има и желание на политиците за територии и богатства. Два века по-рано Испания и Португалия..

публикувано на 15.12.21 в 09:35