Великите европейци

Снимка

„Великите европейци” е поредица радио-портрети на значими фигури от европейската история, политика, наука, изкуство, култура, социален живот. 

Тази образователно-развлекателна рубрика на журналиста Пламен Асенов и БНР - Радио „Пловдив” е насочена към широк спектър слушатели, но търси контакт най-вече с младите хора. Излъчва се в ефира на БНР - Радио „Пловдив” всяка сряда между 9.00 и 9.30 часа. Рубриката има и две повторения - в събота след новините на радио Пловдив в 10.00 часа и в неделя - след новините в 22.00 часа.

Заради предизвикателствата на такъв рядко разработван жанр като радио-портрета, целта е да се излезе от линейната биографична схема и да се търси развитие около една или няколко преплетени линии от живота и дейността на съответния герой. Развиват се също и максимален брой връзки към интересни детайли и характерни особености както на собственото време на героя, така и на нашето, слушателското време.

„Великите европейци” е рубрика с дългосрочен характер, която е отворена за сътрудничество и подкрепа от страна на бизнеса и заинтересовани обществени организации.

Автор и водещ: Пламен АсеновВеликите европейци - Рудолф Дизел

Индустриалната революция от 19 век прелива в Индустриалната революция от 20. И пак започва с ново средство за движение – двигателят с вътрешно горене заменя парната машина. Той е бензинов и дизелов, в зависимост от начина на запалване и горивото, но..

публикувано на 18.08.21 в 09:32

Великите европейци - Ръдиард Киплинг

Всички харесват „Книга за джунглата“, но не всички харесват нейния автор, британеца Ръдиърд Киплинг. Казват, че е противоречива личност. Аз бих казал - сложна, а реакциите спрямо него са противоречиви. Да, никой не твърди, че Киплинг е..

публикувано на 11.08.21 в 10:11

Великите европейци - Ото фон Бисмарк, трета част

През 50-те години на 19 век вече може да се каже, че Ото фон Бисмарк е готов за голямата политика. Той е сериозен семеен човек, вижда ясно бъдеще в служба на Прусия, има остър политически ум, силен характер, образован е, знае езици, чете..

публикувано на 04.08.21 в 09:57

Великите европейци - Ото фон Бисмарк, втора част

От дете Ото фон Бисмарк обича най-едрите възможни кучета – немски дог, италиански мастиф и други зверове. При среща с нов човек, той настройва собствената си реакция според тази на дога Султан. Догът Тирас пък за малко да предизвика международен..

публикувано на 28.07.21 в 09:18

Великите европейци - Ото фон Бисмарк, първа част

Той се казва Ото фон Бисмарк, но по-често го наричат „Железният канцлер“. Наистина железен характер трябва да има човекът, който ще обедини Германия, разкъсана на десетки кралства, графства, херцогства и свободни градове. И наистина желязна воля е..

публикувано на 21.07.21 в 13:26

Великите европейци - Ришард Капушчински

Наричат работата на Ришард Капушчински „магически журнализъм“ по аналогия с „магическия реализъм“ на Маркес. Той е „журналист на столетието“ в Полша и писател от световна величина навсякъде другаде. Капушчински прави нещо против професионалните..

публикувано на 14.07.21 в 09:42

Великите европейци - Хенри Мур

Името му е Хенри Мур и то тежи като скулптурите му. В плътната им материя има много пещерии просвети, които я правят да прилича на нещо, обвито около нищо. Това е сред големите приноси на Хенри Мур към модерното изкуство – идеята за материята като..

публикувано на 07.07.21 в 09:45

Великите европейци - Волфганг Паули, втора част

Не си представяйте, че пътят на Волфганг Паули към великите открития е лесен. Първо голямо разочарование идва на 9, с раждането на сестра му, Херта. Вниманието се мести към нея, а Паули е нещастен: „От дете-чудо, тогава останах само дете“ – пише..

публикувано на 30.06.21 в 10:06

Великите европейци - Волфганг Паули, първа част

Квантовата механика има няколко важни инструмента, чрез които разбира и описва себе си – уравнение на Паули, принцип на Паули, матрици на Паули, теорема на Паули, ефект на Паули. Упорито споменаваният Паули е немският гений на физиката Волфган..

публикувано на 23.06.21 в 09:58

Великите европейци - Витаутас Ландсбергис

Понякога стават чудеса – един умен и морален човек влиза в политиката и тя започва да изглежда не чак толкова мръсна работа. Така е с Витаутас Ландсбергис, човекът, който през 1988 създаде литовското движение за независимост „Саюдис“, през 1990..

публикувано на 16.06.21 в 10:28