Великите европейци

Снимка

„Великите европейци” е поредица радио-портрети на значими фигури от европейската история, политика, наука, изкуство, култура, социален живот. 

Тази образователно-развлекателна рубрика на журналиста Пламен Асенов и БНР - Радио „Пловдив” е насочена към широк спектър слушатели, но търси контакт най-вече с младите хора. Излъчва се в ефира на БНР - Радио „Пловдив” всяка сряда между 9.00 и 9.30 часа. Рубриката има и две повторения - в събота след новините на радио Пловдив в 10.00 часа и в неделя - след новините в 22.00 часа.

Заради предизвикателствата на такъв рядко разработван жанр като радио-портрета, целта е да се излезе от линейната биографична схема и да се търси развитие около една или няколко преплетени линии от живота и дейността на съответния герой. Развиват се също и максимален брой връзки към интересни детайли и характерни особености както на собственото време на героя, така и на нашето, слушателското време.

„Великите европейци” е рубрика с дългосрочен характер, която е отворена за сътрудничество и подкрепа от страна на бизнеса и заинтересовани обществени организации.

Автор и водещ: Пламен АсеновВеликите европейци - Едуар Мане

Кой пък беше Едуар Мане? – ще попита някой. В отговор ще спомена заглавията само на две негови картини – „Закуска на тревата“ и „Олимпия“. Но преди 150 години този въпрос е невъзможен – всички знаят името на скандалния автор на най-скандалните..

публикувано на 21.12.22 в 10:18

Великите европейци - Леонардо Фибоначи

,Да започнем със задача, известна в Европа от Liber Abaci, „Книга за смятането“, на Леонардо Фибоначи, която през XIII век прави първата революция в европейската математика.  <iframe width="100%" height="166" scrolling="no" frameborder="no"..

публикувано на 14.12.22 в 11:16

Великите европейци - Анаксимандър

През 20 век физикът Вернер Хайзенберг твърди, че елементарните частици са различни квантови състояния на една и съща „първична субстанция“. Това е просто приемлив начин да се каже, че „нещо“ произлиза от „нищо“. А колегата му Макс Борн веднага..

публикувано на 07.12.22 в 10:08

Великите европейци - Йоханес Брамс, трета част

Йоханес Брамс и Клара Шуман запазват и дори развиват огромната любов помежду си в следващите 40 години. Връзката им, според повечето изследователи, остава сексуално неконсумирана, макар че и двамата не са безполови същества. След това, пише Едуард..

публикувано на 30.11.22 в 11:31

Великите европейци - Йоханес Брамс, втора част

Йоханес Брамс е роден през 1833 година в Хамбург. Фамилията му идва от немската дума за вид цвете, а музикалното цвете Йоханес разцъфва рано. В раждането и ранния му живот обаче има обстоятелства, които се отразяват силно не само върху таланта и..

обновено на 23.11.22 в 12:05

Великите европейци - Йоханес Брамс, първа част

Йоханес Брамс, Симфония №1. Както повечето му творби, започва драматично, често оттам, където другите свършват. После прелива към нежна мелодичност – все пак е векът на музикалния романтизъм. И завършва с величествен, но вдъхновяващ трагизъм...

публикувано на 16.11.22 в 12:12

Великите европейци - Николаус Ото

Що е то „отомобил“? Да, нещо като автомобил. Така в Германия наричат димящите и гърмящи подвижни карети от зората на автомобилостроенето, а думата значи „автомобил с двигател на Ото“. Това е Николаус Ото, самоук немски изобретател, който през 19 век..

публикувано на 09.11.22 в 10:47

Великите европейци - Ягелонската династия, втора част

Когато през 1434 Владислав III Ягело наследява баща си, той е само на 10. На 14 е обявен от Сейма за пълнолетен, а на 16 е поканен за крал и на Унгария. За Полша това е проблем, дори два - унгарската кралица пази трона за още нероденото си дете, а..

публикувано на 02.11.22 в 10:09

Великите европейци - Ягелонската династия, I-ва част

В края на 14 век Италия бере първите плодове на Ренесанса, но другаде в Европа на власт са още Средните векове. Особено важи това за земите и народите на Изток, по границата, където латинската култура и католицизмът срещат разпадаща се православна..

публикувано на 26.10.22 в 10:48

Великите европейци - Джонатан Суифт, втора част

През 1688 Джонатан Суифт готви магистратура в Дъблин, но идва тъй наречената „Славна революция“. Той заминава за Англия и става секретар на сър Уйлям Темпъл, дипломат, оттеглил се да пише мемоари и да чопли градината.  <iframe width="100%"..

публикувано на 19.10.22 в 11:29