Великите европейци

Снимка

„Великите европейци” е поредица радио-портрети на значими фигури от европейската история, политика, наука, изкуство, култура, социален живот. 

Тази образователно-развлекателна рубрика на журналиста Пламен Асенов и БНР - Радио „Пловдив” е насочена към широк спектър слушатели, но търси контакт най-вече с младите хора. Излъчва се в ефира на БНР - Радио „Пловдив” всяка сряда между 9.00 и 9.30 часа. Рубриката има и две повторения - в събота след новините на радио Пловдив в 10.00 часа и в неделя - след новините в 22.00 часа.

Заради предизвикателствата на такъв рядко разработван жанр като радио-портрета, целта е да се излезе от линейната биографична схема и да се търси развитие около една или няколко преплетени линии от живота и дейността на съответния герой. Развиват се също и максимален брой връзки към интересни детайли и характерни особености както на собственото време на героя, така и на нашето, слушателското време.

„Великите европейци” е рубрика с дългосрочен характер, която е отворена за сътрудничество и подкрепа от страна на бизнеса и заинтересовани обществени организации.

Автор и водещ: Пламен АсеновВеликите европейци - Елизабет II, трета част

Кога и как става коронацията на Елизабет II ? През 1952 в Кения принцеса Елизабет и принц Филип научават за смъртта на крал Джордж VI. Елизабет е обявена за кралица и запазва Уиндзор като име на кралския дом, а Филип се оплаква: „Май съм..

публикувано на 05.01.22 в 11:16

Великите европейци - Елизабет II, втора част

Откъде тръгва Елизабет?  Елизабет Александра Мери Уиндзор е родена през 1926 в Лондон. Тя е първо дете на херцога и херцогинята на Йорк, по-късно – крал Джордж VI и кралицата-майка Елизабет. Татко е втори син на управляващия монарх..

публикувано на 29.12.21 в 09:57

Великите европейци - Елизабет II, първа част

Лесна е приказката за принцеса Лилибет. Тя расте красива и умна, жени се за чуден принц, става кралица, управлява справедливо и хората я обичат. Да, приказките са лесни, но се пише трудно за реалния живот на кралицата, която доживя над 95 и би..

публикувано на 22.12.21 в 10:08

Великите европейци – кап. Джеймс Кук

В Европа през 18 век броди духът на Просвещението, който иска да стигне до края на света и разбере всичко за него. Това е научната и философска страна. Но има и желание на политиците за територии и богатства. Два века по-рано Испания и Португалия..

публикувано на 15.12.21 в 09:35

Великите европейци - Константин Велики, трета част

Да се работи за религиозна свобода и равнопоставеност на религиите тогава не е лесна цел. Някои казват – Константин просто иска да привлече християните на своя страна. Но каква е ползата му, ако спечели 20-тината процента християни в империята, а..

публикувано на 08.12.21 в 10:12

Великите европейци - Константин Велики, втора част

Император Константин Велики през живота си печели всички битки, в които участва. Така е и срещу пиктите, но войната е партизанска и, въпреки че римляните влизат дълбоко на Север, не се стига до решителна битка, а общият резултат е нулев. Дори..

публикувано на 01.12.21 в 10:00

Великите европейци - Константин Велики, първа част

Животът на Константин Велики сякаш е взет от най-вълнуващата фентъзи поредица. В него има небесни знаци и мъдри пророчества, политически приятелства и предателства, любов, която убива любимите и масова смърт заради всеобщата любов. Мечове, битки и кръв се..

публикувано на 24.11.21 в 12:18

Великите европейци - Аристарх от Самос

Никога не вярвайте само на очите си. Тази вяра – и предразсъдъците, натрупани върху нея  - водят човечеството до загуби.  <iframe width="100%" height="166" scrolling="no" frameborder="no" allow="autoplay"..

публикувано на 17.11.21 в 10:06

Великите европейци – Рихард Вагнер, трета част

След скандала с Матилде Везендонк, Рихард Вагнер ближе рани във Венеция, но намира и нови покровителки. През 1862 саксонският крал дава амнистия и той се връща за концерт в родния Лайпциг. Следва голямо турне из Европа и Русия, и поредната..

публикувано на 10.11.21 в 10:16

Великите европейци - Рихард Вагнер, втора част

Дали операта „Забранена любов“ има общо с личния живот на Рихард Вагнер? Има и още как. В Магдебург той се запознава с първата си голяма любов, но всичко започва още от петте му сестри. От бебе те го гушкат денонощно, той свиква с жените и не е..

публикувано на 03.11.21 в 13:41