Великите европейци

Снимка

„Великите европейци” е поредица радио-портрети на значими фигури от европейската история, политика, наука, изкуство, култура, социален живот. 

Тази образователно-развлекателна рубрика на журналиста Пламен Асенов и БНР - Радио „Пловдив” е насочена към широк спектър слушатели, но търси контакт най-вече с младите хора. Излъчва се в ефира на БНР - Радио „Пловдив” всяка сряда между 9.00 и 9.30 часа. Рубриката има и две повторения - в събота след новините на радио Пловдив в 10.00 часа и в неделя - след новините в 22.00 часа.

Заради предизвикателствата на такъв рядко разработван жанр като радио-портрета, целта е да се излезе от линейната биографична схема и да се търси развитие около една или няколко преплетени линии от живота и дейността на съответния герой. Развиват се също и максимален брой връзки към интересни детайли и характерни особености както на собственото време на героя, така и на нашето, слушателското време.

„Великите европейци” е рубрика с дългосрочен характер, която е отворена за сътрудничество и подкрепа от страна на бизнеса и заинтересовани обществени организации.

Автор и водещ: Пламен Асенов



Великите европейци - Епикур

Античният гръцки философ Епикур, когото ви представям, е доста различен от античния гръцки философ Епикур, когото си представяте, щом чуете това име.  Още от ранно-християнската епоха Епикур е популярен като създател на епикурейството, нарицателно за..

публикувано на 27.07.22 в 12:19

Великите европейци - Жан Калвин

Жан Калвин няма църковен сан, но го наричат  „Женевският папа“. Лутер дава начало на Реформацията, но Калвин дава по-универсален образ на идеите за религиозна промяна, избликнали в началото на 16 век, той гради структурата на протестантството и..

публикувано на 20.07.22 в 09:50

Великите европейци - Александър Дюма, втора част

През 1823 Александър Дюма тръгва да покори Париж с 20 франка в джоба. През 1870, когато умира разорен, казва на сина си: „Дойдох в Париж само с 20 франка в джоба. Сега си тръгвам от света и пак имам само 20 франка. Какъв живот живях.“  <iframe..

публикувано на 13.07.22 в 10:19

Великите европейци - Александър Дюма, първа част

„Злословието и клеветата нямаше да имат такава сила, ако глупостта не им проправяше път“ - казва Едмон Дантес. Той е несправедливо обвинен, осъден и хвърлен в тъмницата на замъка Иф. Но бяга, намира съкровище и се връща в родната Франция като..

публикувано на 06.07.22 в 10:42

Великите европейци - Мария Гьоперт - Майер

Думата „атом“ е гръцка и значи „неделим“. Това е идеята на древните за най-малкото парче материя, която гради всичко и тя е в сила до края на 19 век, когато англичанинът Томсън открива електрона, отрицателната частица в атома.  <iframe..

публикувано на 04.07.22 в 10:36

Великите европейци - крал Артур

Още се спори дали Крал Артур наистина е живял в „тъмните времена“ на 6 век или е плод изцяло на развинтеното въображение на пияни уелски бардове. Каквато и да е истината обаче, ако не бяха живи историите за Артур, чудесата на света щяха да са далеч..

публикувано на 29.06.22 в 11:20

Великите европейци - Братя Грим - Якоб и Вилхелм

Имало едно време двама Братя Грим - Якоб и Вилхелм. Въпреки годината им разлика, те живеели като близнаци - заедно в добро и зло. Грим израснали в голяма къща, насред малко градче, в голямо семейство, пълно с малки братя и сестри. Татко бил голяма..

публикувано на 15.06.22 в 10:09

Великите европейци - император Карл V

Ако говорим за Ренесанса, сещаме се първо за хора на изкуството, а политиката свързваме най-вече с интриги за папския престол и махленски бой между италиански градове. Но картината е точно обратна - развитието на изкуствата е фон на огромните..

публикувано на 08.06.22 в 10:36

Великите европейци - Сантяго Калатрава

В Неапол през 2021 отидох в музея Капо ди Монте, но се оказа, че върху Капо ди Тортата има огромна черешка - текуща изложба на испанския архитект, скулптор и философ на изкуството Сантяго Калатрава.  <iframe width="100%" height="166"..

публикувано на 01.06.22 в 10:00

Великите европейци - Помпей Велики

Gnaeus Pompeius Magnus, Гней Помпей Велики, е римски генерал и политик от края на Републиката, който има важна роля в историята на Рим. Той не доживява раждането на Империята, но участва в нейното зараждане.  <iframe width="100%" height="166"..

обновено на 25.05.22 в 15:06