Великите европейци

Снимка

„Великите европейци” е поредица радио-портрети на значими фигури от европейската история, политика, наука, изкуство, култура, социален живот. 

Тази образователно-развлекателна рубрика на журналиста Пламен Асенов и БНР - Радио „Пловдив” е насочена към широк спектър слушатели, но търси контакт най-вече с младите хора. Излъчва се в ефира на БНР - Радио „Пловдив” всяка сряда между 9.00 и 9.30 часа. Рубриката има и две повторения - в събота след новините на радио Пловдив в 10.00 часа и в неделя - след новините в 22.00 часа.

Заради предизвикателствата на такъв рядко разработван жанр като радио-портрета, целта е да се излезе от линейната биографична схема и да се търси развитие около една или няколко преплетени линии от живота и дейността на съответния герой. Развиват се също и максимален брой връзки към интересни детайли и характерни особености както на собственото време на героя, така и на нашето, слушателското време.

„Великите европейци” е рубрика с дългосрочен характер, която е отворена за сътрудничество и подкрепа от страна на бизнеса и заинтересовани обществени организации.

Автор и водещ: Пламен АсеновВеликите европейци - Алиенор Аквитанска, първа част

Алиенор Аквитанска, нейният приказен живот и забележително място в европейската история и култура, са малко познати на широката публика у нас. Тя е не просто „баба на средновековна Европа“. Да, има 9 деца, основава две кралски династии, други потомци са..

публикувано на 14.09.22 в 11:11

Великите европейци - Елизабет II, първа част

Лесна е приказката за принцеса Лилибет. Тя расте красива и умна, жени се за чуден принц, става кралица, управлява справедливо и хората я обичат. Да, приказките са лесни, но се пише трудно за реалния живот на кралицата, която доживя над 95 и би..

обновено на 08.09.22 в 21:17

Великите европейци - Елизабет II, втора част

Откъде тръгва Елизабет?  Елизабет Александра Мери Уиндзор е родена през 1926 в Лондон. Тя е първо дете на херцога и херцогинята на Йорк, по-късно – крал Джордж VI и кралицата-майка Елизабет. Татко е втори син на управляващия монарх..

обновено на 08.09.22 в 21:17

Великите европейци - Елизабет II, трета част

Кога и как става коронацията на Елизабет II ? През 1952 в Кения принцеса Елизабет и принц Филип научават за смъртта на крал Джордж VI. Елизабет е обявена за кралица и запазва Уиндзор като име на кралския дом, а Филип се оплаква: „Май съм..

обновено на 08.09.22 в 21:15

Великите европейци - Имануел Кант втора част

През 1755 приват-доцентът в Кьонигсберг, 31-годишният философ Имануел Кант, още не е същински философ. Но е всестранно развит учен - освен философия, преподава логика, математика, естествознание, педагогика и география, по която е особено запален,..

публикувано на 07.09.22 в 10:02

Великите европейци - Имануел Кант /първа част/

Като човек, философът Имануел Кант има две огромни достойнства - неистова любов към знанието и упоритост да го търси. Като философ, човекът Имануел Кант има два огромни недостатъка - не обича бира и пише страшно заплетено и неясно.  <iframe..

обновено на 31.08.22 в 10:35

Великите европейци - Мефистофел /втора част/

Гримът на Фьодор Шаляпин като Мефистофел в операта „Фауст“ на Гуно обобщава много представи за образа на Дявола. Червена кожа, зловещ профил, гърбав нос, изпъкнала долна челюст и рядка козя брадичка, строг поглед. Няма рога, копита и опашка, но и не..

публикувано на 31.08.22 в 10:35

Великите европейци - Мефистофел, първа част

Той не е точно велик европеец, но е митологичен плод на великия европейски дух, общ за всички народи от континента.  „Не дърпай Дявола за опашката“ е прекрасен съвет. Пробвал съм - знам. Но как може да нанася реални удари един измислен образ,..

публикувано на 17.08.22 в 10:21

Великите европейци - Блез Паскал

„Вечното мълчание на тези безкрайни пространства ме ужасява“ - написа през 17 век Блез Паскал в своите „Мисли“. Само от това изречение сякаш можем да го опознаем целия.  <iframe width="100%" height="166" scrolling="no" frameborder="no"..

публикувано на 10.08.22 в 10:18

Великите европейци - Тристан Тцара

Дада. Дада, Дада. Дада, Дада. Мога да продължа така до безкрай. Какво правя ли? Правя Дадаизъм. Правя Нищо. Правя Изкуство. Правя Живот. Както твърди румънският евреин Самуел Розенщок - Дадаизъм, Изкуство, Нищо и Живот са всъщност едно и също нещо,..

публикувано на 03.08.22 в 12:28