Великите европейци

Снимка

„Великите европейци” е поредица радио-портрети на значими фигури от европейската история, политика, наука, изкуство, култура, социален живот. 

Тази образователно-развлекателна рубрика на журналиста Пламен Асенов и БНР - Радио „Пловдив” е насочена към широк спектър слушатели, но търси контакт най-вече с младите хора. Излъчва се в ефира на БНР - Радио „Пловдив” всяка сряда между 9.00 и 9.30 часа. Рубриката има и две повторения - в събота след новините на радио Пловдив в 10.00 часа и в неделя - след новините в 22.00 часа.

Заради предизвикателствата на такъв рядко разработван жанр като радио-портрета, целта е да се излезе от линейната биографична схема и да се търси развитие около една или няколко преплетени линии от живота и дейността на съответния герой. Развиват се също и максимален брой връзки към интересни детайли и характерни особености както на собственото време на героя, така и на нашето, слушателското време.

„Великите европейци” е рубрика с дългосрочен характер, която е отворена за сътрудничество и подкрепа от страна на бизнеса и заинтересовани обществени организации.

Автор и водещ: Пламен АсеновВеликите европейци - папа Йоан Павел II

Познавате ли човек на име Анджей Явен? Вероятно не. Аз също не го познавам, но съм сигурен, че все още има живи хора, които помнят него и неговата поезия.  <iframe width="100%" height="300" scrolling="no" frameborder="no" allow="autoplay"..

публикувано на 12.07.23 в 10:03

Великите европейци - Хенрих Ибсен

Всички знаят, че англичанинът Уйлям Шекспир е най-известният драматург. И макар всички да знаят също, че в литературата няма победители и победени, а само победители, точно в този случай често се задава еретичния въпрос „кой е втори”? Специалистите..

публикувано на 05.07.23 в 10:26

Великите европейци - Зенон от Елеа

Когато кажа, че днес ще говорим за философа Зенон от Елеа, някой веднага ще заспори с мен дали можем да смятаме древните гърци, независимо колко велики мислители са те, за европейци в същинския смисъл на думата. Да, наистина, по времето, когато Зенон..

публикувано на 28.06.23 в 10:21

Великите европейци - Андре Жид

Символизмът, с чието развитие Жид има много общо, смесва по странен начин две на пръв поглед твърде противоречиви направления в изкуството – импресионизмът от края на ХІХ, началото на ХХ век и експресионизмът, развит през годините около..

публикувано на 21.06.23 в 10:02

Великите европейци - Т.С. Елиът

Да, това е част от прочутия мюзикъл „Котките”, който вече повече от 30 години не слиза от световната музикална сцена. Само че не се подвеждайте, днес няма да говорим за композитора сър Андрю Лойд Уебър, най-малкото - защото още не сме стигнали до..

публикувано на 14.06.23 в 10:44

Великите европейци - Джеймс Джойс

„Някой изобщо разбира ли?” Твърди се, че с тези думи на уста през 1941-ва година си заминава от света Джеймс Джойс, писателят, който с една книга промени литературния свят завинаги. Добре, де, не е написал само една книга човекът, написал е няколко..

публикувано на 07.06.23 в 09:30

Великите европейци - Антонио Гауди

На 7 юни 1926 година един най-обикновен градски трамвай в Барселона, уби Антонио Гауди, един от най-необикновените архитекти и визионери на Европа и света. <iframe width="100%" height="300" scrolling="no" frameborder="no"..

публикувано на 31.05.23 в 10:52

Великите европейци - Кирил и Методий, втора част

През 863 година започва най-важната мисия на светите братя Кирил и Методий – във Великоморавия. Там те получават големи възможности - превеждат богослужебни книги, водят служби на славянски език, подготвят ученици. Сблъскват се обаче с франкските..

обновено на 25.05.23 в 06:36

Великите европейци - Кирил и Методий, първа част

„Великите европейци“ завършва с житията на Кирил и Методий и опит за докосване до духа и величието на светите солунски братя, „небесни покровители и застъпници пред Бога“ на цяла Европа.  <iframe width="100%" height="300" scrolling="no"..

обновено на 17.05.23 в 10:54

Великите европейци - Хайнрих Хайне

Целият Хайнрих Хайне е едно голямо противоречие. И едно голямо страдание. И големи любови – не само към жени, а към Германия, към словото, към свободата. Това, плюс остър език, ироничен поглед към света и таланта да си създава врагове – ето..

публикувано на 10.05.23 в 10:24