Великите европейци

Снимка

„Великите европейци” е поредица радио-портрети на значими фигури от европейската история, политика, наука, изкуство, култура, социален живот. 

Тази образователно-развлекателна рубрика на журналиста Пламен Асенов и БНР - Радио „Пловдив” е насочена към широк спектър слушатели, но търси контакт най-вече с младите хора. Излъчва се в ефира на БНР - Радио „Пловдив” всяка сряда между 9.00 и 9.30 часа. Рубриката има и две повторения - в събота след новините на радио Пловдив в 10.00 часа и в неделя - след новините в 22.00 часа.

Заради предизвикателствата на такъв рядко разработван жанр като радио-портрета, целта е да се излезе от линейната биографична схема и да се търси развитие около една или няколко преплетени линии от живота и дейността на съответния герой. Развиват се също и максимален брой връзки към интересни детайли и характерни особености както на собственото време на героя, така и на нашето, слушателското време.

„Великите европейци” е рубрика с дългосрочен характер, която е отворена за сътрудничество и подкрепа от страна на бизнеса и заинтересовани обществени организации.

Автор и водещ: Пламен АсеновВеликите европейци - Джон Милтън

„По-добре господар в Ада, отколкото слуга в Рая“ – казва Сатана в „Изгубеният рай“, епичната поема на Джон Милтън, която го прави звезда на литературния небосклон. А какво е да си трети по величие в света на земния епос?  Ами питайте Милтън,..

публикувано на 25.01.23 в 10:25

Великите европейци - Монтескьо

Монтескьо е юрист, но предпочита не да практикува законите, а да разбере защо те съществуват, какви видове са, какво означават. Най-прочутата му книга е „Духът на законите“ и от заглавието личи, че е истински стилист в словото и дълбок търсач в..

публикувано на 18.01.23 в 13:50

Великите европейци - Робърт Бойл

Често се питаме къде е границата между Добро и Зло, нормалност и лудост, мен и теб. А къде е границата между химия и алхимия? Тя не е ясно поставена във времето. И не е плод на заповед или конвенция – дотук е алхимия, нататък – химия. Не е и ключово..

публикувано на 11.01.23 в 11:27

Великите европейци - Демостен

Демостен, син на Демостен. Преди 24 века някои съвременници го смятат за подъл и жалък тип, неморален и корумпиран, макар с известен ораторски талант. Други обаче го намират за най-великия оратор. И не само в Атина, в Рим, където риториката цъфти,..

публикувано на 04.01.23 в 12:43

Великите европейци - Клеменс фон Метерних

„Аз правя историята, затова не намирам време да пиша за нея“ – скромно признава Клеменс фон Метерних. Той е германец по произход, европеец по дух, дипломат и канцлер на Австрийската империя, диригент на „европейския концерт“, който през 19 век..

публикувано на 29.12.22 в 12:46

Великите европейци - Едуар Мане

Кой пък беше Едуар Мане? – ще попита някой. В отговор ще спомена заглавията само на две негови картини – „Закуска на тревата“ и „Олимпия“. Но преди 150 години този въпрос е невъзможен – всички знаят името на скандалния автор на най-скандалните..

публикувано на 21.12.22 в 10:18

Великите европейци - Леонардо Фибоначи

,Да започнем със задача, известна в Европа от Liber Abaci, „Книга за смятането“, на Леонардо Фибоначи, която през XIII век прави първата революция в европейската математика.  <iframe width="100%" height="166" scrolling="no" frameborder="no"..

публикувано на 14.12.22 в 11:16

Великите европейци - Анаксимандър

През 20 век физикът Вернер Хайзенберг твърди, че елементарните частици са различни квантови състояния на една и съща „първична субстанция“. Това е просто приемлив начин да се каже, че „нещо“ произлиза от „нищо“. А колегата му Макс Борн веднага..

публикувано на 07.12.22 в 10:08

Великите европейци - Йоханес Брамс, трета част

Йоханес Брамс и Клара Шуман запазват и дори развиват огромната любов помежду си в следващите 40 години. Връзката им, според повечето изследователи, остава сексуално неконсумирана, макар че и двамата не са безполови същества. След това, пише Едуард..

публикувано на 30.11.22 в 11:31

Великите европейци - Йоханес Брамс, втора част

Йоханес Брамс е роден през 1833 година в Хамбург. Фамилията му идва от немската дума за вид цвете, а музикалното цвете Йоханес разцъфва рано. В раждането и ранния му живот обаче има обстоятелства, които се отразяват силно не само върху таланта и..

обновено на 23.11.22 в 12:05