Великите европейци

Снимка

„Великите европейци” е поредица радио-портрети на значими фигури от европейската история, политика, наука, изкуство, култура, социален живот. 

Тази образователно-развлекателна рубрика на журналиста Пламен Асенов и БНР - Радио „Пловдив” е насочена към широк спектър слушатели, но търси контакт най-вече с младите хора. Излъчва се в ефира на БНР - Радио „Пловдив” всяка сряда между 9.00 и 9.30 часа. Рубриката има и две повторения - в събота след новините на радио Пловдив в 10.00 часа и в неделя - след новините в 22.00 часа.

Заради предизвикателствата на такъв рядко разработван жанр като радио-портрета, целта е да се излезе от линейната биографична схема и да се търси развитие около една или няколко преплетени линии от живота и дейността на съответния герой. Развиват се също и максимален брой връзки към интересни детайли и характерни особености както на собственото време на героя, така и на нашето, слушателското време.

„Великите европейци” е рубрика с дългосрочен характер, която е отворена за сътрудничество и подкрепа от страна на бизнеса и заинтересовани обществени организации.

Автор и водещ: Пламен АсеновВеликите европейци - Константин Велики, втора част

Император Константин Велики през живота си печели всички битки, в които участва. Така е и срещу пиктите, но войната е партизанска и, въпреки че римляните влизат дълбоко на Север, не се стига до решителна битка, а общият резултат е нулев. Дори..

публикувано на 01.12.21 в 10:00

Великите европейци - Константин Велики, първа част

Животът на Константин Велики сякаш е взет от най-вълнуващата фентъзи поредица. В него има небесни знаци и мъдри пророчества, политически приятелства и предателства, любов, която убива любимите и масова смърт заради всеобщата любов. Мечове, битки и кръв се..

публикувано на 24.11.21 в 12:18

Великите европейци - Аристарх от Самос

Никога не вярвайте само на очите си. Тази вяра – и предразсъдъците, натрупани върху нея  - водят човечеството до загуби.  <iframe width="100%" height="166" scrolling="no" frameborder="no" allow="autoplay"..

публикувано на 17.11.21 в 10:06

Великите европейци – Рихард Вагнер, трета част

След скандала с Матилде Везендонк, Рихард Вагнер ближе рани във Венеция, но намира и нови покровителки. През 1862 саксонският крал дава амнистия и той се връща за концерт в родния Лайпциг. Следва голямо турне из Европа и Русия, и поредната..

публикувано на 10.11.21 в 10:16

Великите европейци - Рихард Вагнер, втора част

Дали операта „Забранена любов“ има общо с личния живот на Рихард Вагнер? Има и още как. В Магдебург той се запознава с първата си голяма любов, но всичко започва още от петте му сестри. От бебе те го гушкат денонощно, той свиква с жените и не е..

публикувано на 03.11.21 в 13:41

Великите европейци - Рихард Вагнер, първа част

„Когато слушам Вагнер, ме обзема желание да нахлуя в Полша“. Уди Алън винаги знае какво да каже, но тук надминава себе си. Ницше, приятел с Вагнер, е по-еднопластов. „Вие не сте човек, а болест“ – пише му, когато къса с него. Томас Ман оценява..

публикувано на 27.10.21 в 10:27

Великите европейци - Клод Леви-Строс

Структуралният анализ на този текст иска предварителна подготовка. За целта трябва да разберете, че няма значение кого представям и какво смятаме, че е направил някой си Клод Леви-Строс в полето на структурната антропология, етнологията и..

публикувано на 20.10.21 в 10:08

Великите европейци - Пол Дирак

Пол Дирак е сред най-великите физици на света, до Нютон и Айнщайн, но e известен най-вече в професионалните среди. Широката публика знае Хайзенберг или Шрьодингер, но защо Дирак е в тази висока компания?  Ами той има едно уравнение. За разбирането..

обновено на 16.10.21 в 10:10

Великите европейци - Винсент ван Гог, втора част

Любовните истории в живота на Винсент Ван Гог са объркани точно като живота му. В детството, пасторското възпитание залага отношение към жените като към целомъдрени небесни същества, обект на обожание.  Но самотата и нуждата от близост, прикрити..

публикувано на 06.10.21 в 10:09

Великите европейци - Винсент ван Гог, първа част

През 1888 Ван Гог описва на приятеля си Емил Бернар как човекът на изкуството може да твори най-успешно: „Трябва да се храниш добре, да имаш подходящ дом, до правиш секс от време на време, да пушиш лулата си и да пиеш кафето си на спокойствие.“..

публикувано на 29.09.21 в 10:21