Великите европейци

Снимка

„Великите европейци” е поредица радио-портрети на значими фигури от европейската история, политика, наука, изкуство, култура, социален живот. 

Тази образователно-развлекателна рубрика на журналиста Пламен Асенов и БНР - Радио „Пловдив” е насочена към широк спектър слушатели, но търси контакт най-вече с младите хора. Излъчва се в ефира на БНР - Радио „Пловдив” всяка сряда между 9.00 и 9.30 часа. Рубриката има и две повторения - в събота след новините на радио Пловдив в 10.00 часа и в неделя - след новините в 22.00 часа.

Заради предизвикателствата на такъв рядко разработван жанр като радио-портрета, целта е да се излезе от линейната биографична схема и да се търси развитие около една или няколко преплетени линии от живота и дейността на съответния герой. Развиват се също и максимален брой връзки към интересни детайли и характерни особености както на собственото време на героя, така и на нашето, слушателското време.

„Великите европейци” е рубрика с дългосрочен характер, която е отворена за сътрудничество и подкрепа от страна на бизнеса и заинтересовани обществени организации.

Автор и водещ: Пламен АсеновВеликите европейци - Фридрих Барбароса

В планината Кифхаузер в Тюрингия, а по друга версия - в Унтерсберг, между Бавария и Австрия - има пещера с каменен трон. 8 века там седи Фридрих I Барбароса, император на Свещената Римска империя.  Барбароса, уж загинал в Третия кръстоносен..

публикувано на 19.05.21 в 10:20

Великите европейци - Джеръми Бентъм

Телата на повечето велики европейци от нашата поредица, почиват в мир. Гробът им се знае, всеки може да сложи цвете или да го заплюе. Има някои, чиито тела са изгубени или не се знае къде са погребани.  Случаят с Джеръми Бентъм обаче, британски..

публикувано на 12.05.21 в 10:15

Великите европейци - Октавиан Август, втора част

Момчето Гай Октавий, бъдещият първи император, известен като Октавиан Август, е роден през 63 г. пр.н.е., в Рим, в семейното имение на хълма Палатин, тоест, на пъпа на света.  По бащина линия, Октавиите са известна плебейска фамилия. Но не си..

публикувано на 05.05.21 в 10:21

Великите европейци - Октавиан Август, първа част

Той се ражда Гай Октавий. На три става Гай Октавий Турин. На 19 вече носи името Гай Юлий Цезар. Две години по-късно добавя уточнението divi filius, син на божествения. На 25 пък се превръща в Император, Син на божествения Цезар. На 36 Сенатът му..

обновено на 28.04.21 в 10:09

Великите европейци - Льо Корбюзие

Той е един от най-влиятелните, но и остро критикувани архитекти на 20 век. Познат е с псевдонима Льо Корбюзие и казва, че ако беше реализирал мащабните си проекти, светът щеше да е по-добро място. Но заради онова, което наистина реализира, за..

публикувано на 21.04.21 в 10:22

Великите европейци - "Монти Пайтън"

Коя е най-глупавата група в света? Според някои - „Кингстоунските полицаи“ от зората на нямото кино, които създават хаос насред хаоса. Други обаче сочат „Монти Пайтън“, банда британски идиоти от 70-те години.  Те се излагат цели 4 години по ВВС..

обновено на 14.04.21 в 17:22

Великите европейци - Маймонид

„От онзи Моше до този Моше, няма друг Моше като него“ – гласи еврейска приказка. В превод значи, че от библейския Мойсей, до Средновековния Мойсей бен Маймон, който засия като най-големия еврейски философ, религиозен законодател и лекар, няма друг..

публикувано на 07.04.21 в 09:59

Великите европейци - Албер Камю

„Има един единствен сериозен философски проблем – самоубийството. Да преценим дали си струва или не да бъде живян животът, значи да отговорим на основния философски въпрос“ – така започва „Митът за Сизиф“, прочутото есе на Албер Камю.  Камю..

публикувано на 31.03.21 в 10:10

Великите европейци - Валтер Гропиус

Валтер Гропиус е немски архитект, основател на школата „Баухаус“. Звучи като титла и наистина е. „Баухаус“ означава „домостроителство“, но е повече от идеята да се обучават архитекти и дизайнери, той е сред най-значимите интелектуални европейски..

публикувано на 24.03.21 в 10:12

Великите европейци – Джордано Бруно

За италианския монах, философ, математик, поет, космолог и окултист Джордано Бруно знаем, че е изгорен от Светата инквизиция като еретик.  Не са ясни всички обвинения, довели до пречистването с огън, но днес присъдата му още е в сила. В писмо от..

публикувано на 17.03.21 в 09:57