Великите европейци

Снимка

„Великите европейци” е поредица радио-портрети на значими фигури от европейската история, политика, наука, изкуство, култура, социален живот. 

Тази образователно-развлекателна рубрика на журналиста Пламен Асенов и БНР - Радио „Пловдив” е насочена към широк спектър слушатели, но търси контакт най-вече с младите хора. Излъчва се в ефира на БНР - Радио „Пловдив” всяка сряда между 9.00 и 9.30 часа. Рубриката има и две повторения - в събота след новините на радио Пловдив в 10.00 часа и в неделя - след новините в 22.00 часа.

Заради предизвикателствата на такъв рядко разработван жанр като радио-портрета, целта е да се излезе от линейната биографична схема и да се търси развитие около една или няколко преплетени линии от живота и дейността на съответния герой. Развиват се също и максимален брой връзки към интересни детайли и характерни особености както на собственото време на героя, така и на нашето, слушателското време.

„Великите европейци” е рубрика с дългосрочен характер, която е отворена за сътрудничество и подкрепа от страна на бизнеса и заинтересовани обществени организации.

Автор и водещ: Пламен АсеновВеликите европейци - Андре Бретон

През 20-те години на XX век в Париж се появява банда луди гении, които се бунтуват срещу правилата в изкуството, буржоазния морал, обществения авторитет, политическата власт. Освен естетическа и социална революция, те искат да правят каквото си..

публикувано на 09.02.22 в 12:31

Великите европейци - Чайковски, втора част

Някои казват, че Чайковски цял живот се измъчва поради своята сексуалност, а също – че се плаши да не бъде разкрит и наказан по руския закон срещу хомосексуализма. Нищо от това не е вярно, той отрано приема гей наклонностите си като естествени, а..

публикувано на 02.02.22 в 09:44

Великите европейци – Чайковски, първа част

Есента на 1893, Санкт Петербург. Пьотр Илич Чайковски, композитор и диригент, е в града по частни и бизнес дела. От години Европа се радва на музиката му. През 1884 цар Александър III му дава орден, благородническа титла и пенсия от 3 000 рубли. За..

публикувано на 26.01.22 в 10:08

Великите европейци - Ото Хан, втора част

Както обикновено, поредицата щастливи дни на Ото Хан е последвана от нещастни. През 1914 избухва ПСВ, изследванията му спират, а той е в армията. Пращат го в специалната химическа част на Фриц Хабер, която разработва и провежда газови атаки по..

публикувано на 19.01.22 в 09:51

Великите европейци - Ото Хан, първа част

Ако имате три консервни кутии, какво ще направите – ще си държите моливите или ще отглеждате кактуси в тях. Но през 1905 в Монреал немският гений Ото Хан с три тенекета прави електроскоп и мери нивото на алфа и бета лъчи.  <iframe width="100%"..

обновено на 12.01.22 в 10:40

Великите европейци – кап. Джеймс Кук

В Европа през 18 век броди духът на Просвещението, който иска да стигне до края на света и разбере всичко за него. Това е научната и философска страна. Но има и желание на политиците за територии и богатства. Два века по-рано Испания и Португалия..

публикувано на 15.12.21 в 09:35

Великите европейци - Константин Велики, трета част

Да се работи за религиозна свобода и равнопоставеност на религиите тогава не е лесна цел. Някои казват – Константин просто иска да привлече християните на своя страна. Но каква е ползата му, ако спечели 20-тината процента християни в империята, а..

публикувано на 08.12.21 в 10:12

Великите европейци - Константин Велики, втора част

Император Константин Велики през живота си печели всички битки, в които участва. Така е и срещу пиктите, но войната е партизанска и, въпреки че римляните влизат дълбоко на Север, не се стига до решителна битка, а общият резултат е нулев. Дори..

публикувано на 01.12.21 в 10:00

Великите европейци - Константин Велики, първа част

Животът на Константин Велики сякаш е взет от най-вълнуващата фентъзи поредица. В него има небесни знаци и мъдри пророчества, политически приятелства и предателства, любов, която убива любимите и масова смърт заради всеобщата любов. Мечове, битки и кръв се..

публикувано на 24.11.21 в 12:18

Великите европейци - Аристарх от Самос

Никога не вярвайте само на очите си. Тази вяра – и предразсъдъците, натрупани върху нея  - водят човечеството до загуби.  <iframe width="100%" height="166" scrolling="no" frameborder="no" allow="autoplay"..

публикувано на 17.11.21 в 10:06