Великите европейци

Снимка

„Великите европейци” е поредица радио-портрети на значими фигури от европейската история, политика, наука, изкуство, култура, социален живот. 

Тази образователно-развлекателна рубрика на журналиста Пламен Асенов и БНР - Радио „Пловдив” е насочена към широк спектър слушатели, но търси контакт най-вече с младите хора. Излъчва се в ефира на БНР - Радио „Пловдив” всяка сряда между 9.00 и 9.30 часа. Рубриката има и две повторения - в събота след новините на радио Пловдив в 10.00 часа и в неделя - след новините в 22.00 часа.

Заради предизвикателствата на такъв рядко разработван жанр като радио-портрета, целта е да се излезе от линейната биографична схема и да се търси развитие около една или няколко преплетени линии от живота и дейността на съответния герой. Развиват се също и максимален брой връзки към интересни детайли и характерни особености както на собственото време на героя, така и на нашето, слушателското време.

„Великите европейци” е рубрика с дългосрочен характер, която е отворена за сътрудничество и подкрепа от страна на бизнеса и заинтересовани обществени организации.

Автор и водещ: Пламен АсеновВеликите европейци - Ото фон Бисмарк, втора част

От дете Ото фон Бисмарк обича най-едрите възможни кучета – немски дог, италиански мастиф и други зверове. При среща с нов човек, той настройва собствената си реакция според тази на дога Султан. Догът Тирас пък за малко да предизвика международен..

публикувано на 28.07.21 в 09:18

Великите европейци - Ото фон Бисмарк, първа част

Той се казва Ото фон Бисмарк, но по-често го наричат „Железният канцлер“. Наистина железен характер трябва да има човекът, който ще обедини Германия, разкъсана на десетки кралства, графства, херцогства и свободни градове. И наистина желязна воля е..

публикувано на 21.07.21 в 13:26

Великите европейци - Ришард Капушчински

Наричат работата на Ришард Капушчински „магически журнализъм“ по аналогия с „магическия реализъм“ на Маркес. Той е „журналист на столетието“ в Полша и писател от световна величина навсякъде другаде. Капушчински прави нещо против професионалните..

публикувано на 14.07.21 в 09:42

Великите европейци - Хенри Мур

Името му е Хенри Мур и то тежи като скулптурите му. В плътната им материя има много пещерии просвети, които я правят да прилича на нещо, обвито около нищо. Това е сред големите приноси на Хенри Мур към модерното изкуство – идеята за материята като..

публикувано на 07.07.21 в 09:45

Великите европейци - Волфганг Паули, втора част

Не си представяйте, че пътят на Волфганг Паули към великите открития е лесен. Първо голямо разочарование идва на 9, с раждането на сестра му, Херта. Вниманието се мести към нея, а Паули е нещастен: „От дете-чудо, тогава останах само дете“ – пише..

публикувано на 30.06.21 в 10:06

Великите европейци - Волфганг Паули, първа част

Квантовата механика има няколко важни инструмента, чрез които разбира и описва себе си – уравнение на Паули, принцип на Паули, матрици на Паули, теорема на Паули, ефект на Паули. Упорито споменаваният Паули е немският гений на физиката Волфган..

публикувано на 23.06.21 в 09:58

Великите европейци - Витаутас Ландсбергис

Понякога стават чудеса – един умен и морален човек влиза в политиката и тя започва да изглежда не чак толкова мръсна работа. Така е с Витаутас Ландсбергис, човекът, който през 1988 създаде литовското движение за независимост „Саюдис“, през 1990..

публикувано на 16.06.21 в 10:28

Великите европейци - фамилията Картие

Британският крал Едуард VIII казва за Картие: „Те са крале на бижутата и бижутери на кралете“. Още преди да абдикира и да се ожени за скандалната Уолис Симпсън, а и след това, Едуард купува за нея цяла колекция бижута на Картие. Тя получава по нещо..

публикувано на 09.06.21 в 11:12

Великите европейци - Марчело Мастрояни

Това е една от най-знаменитите сцени в света на киното - шведката Анита Егберт, нагазила като сирена във фонтана „Ди Треви“, вика Марчело, журналист, с когото карат романтична вечер. Героят Марчело е актьорът Марчело Мастрояни. Филмът е „Сладък..

публикувано на 02.06.21 в 10:03

Великите европейци - Иън Флеминг

Бонд, Джеймс Бонд! А може би е по-добре да кажем – Флеминг, Йън Флеминг.  Доколко автор и герой са едно и също нещо – това е вечна и забавна тема. Флобер напълно се идентифицира с героя си, като казва: „Мадам Бовари – това съм аз“. Докато..

обновено на 26.05.21 в 16:53