Срещи

Снимка

Това е едно предаване за малко известни факти, събития, гледни точки и личности на ХХ - тото столетие. 

Тематичната му насоченост обхваща история, култура, народопсихология, Балканите и Балканския човек, Обединена Европа.
“Срещи с ХХ век” има амбицията да прибавя по още нещо към вечните въпроси, идващи отпреди Сократ - “Кой сме ние, откъде идваме, накъде отиваме?”


Предаването е в ефир всяка събота от 9.00 до 10.00 часа, както и от 22.00 до 23.00 в петък.

Автор и водещ: Людмила СугареваВ "Срещите" тази събота

Когато Пловдив е огромна сцена, на която се срещат творци и публика, няма как да не си говорим за изкуство. Изкуството като гримьор на духовната ни пустота и за творците, които ни дават предвкусие на това, което би могло да съществува... Гости на..

обновено на 25.09.21 в 08:10

Владимир Зарев в "Срещите" тази събота

Тази събота в „Срещи-те” с писателя Владимир Зарев си говорим за властта; за копнежа ни да властваме...Инстинкт ли е потребността ни за власт?  И вярно ли е, че отначало властта променя човека и го прави удобен за себе си, а сетне човекът я променя и я..

обновено на 18.09.21 в 09:13

Изкуството и публиката в "Срещите" тази събота

Тази събота в „Срещите" разказваме за стопанина на есенните празници на изкуствата в Пловдив Пламен Панов, зам.кмет по културата, археологията и туризма на община Пловдив.  Пловдив винаги е знаел, че за ампутирания дух няма протези....Ето защо..

обновено на 11.09.21 в 14:52

В "Срещите" разговор за миналото и срока му на годност

Тази събота гост на „Срещите” е писателят Георги Господинов. По книгата му „Времеубежище” си говорим за дискретното чудовище на миналото, което идва срещу нас за времеубежищата. Строим ги, когато сегашното не ни е вече дом с питането: "има ли миналото..

обновено на 04.09.21 в 10:13

В "Срещите" разговор за властта, вярата и политиката

Тази събота в „Срещите” с Петко Атанасов, ав тор на книгата „Величието на Константин и нашата участ”,  си говорим за Константин  Велики.  Това е човекът превърнал вярата в държавна политика, посочил пътя на европейската цивилизация за хилядолетия напред,..

обновено на 28.08.21 в 10:16

В "Срещите" - пловдивската бохема и изчезващата памет

В „Срещите” тази събота - разговор с проф. Аксиния Джурова за света на творците, за пловдивската бохема и пловдивската школа в изобразителното изкуство. И още - за паметта и трудното умение да помниш. Разговор по седемтомника на проф. Джурова..

обновено на 21.08.21 в 10:15

В "Срещите" разговор за истината и фалша

Тази събота, ден преди големият християнски празник, Успение Богородично, с философа проф. Георги Каприев ще говорим за Божията майка. За нейната поръката ”Обичай врага си”, за напомнянето на апостол Павел: „Никой от вас нищо няма да отнесе от..

обновено на 14.08.21 в 10:15

В "Срещите" - за патриарх Кирил и неговите "Дневници"

За патриарх Кирил, тази сложна и противоречива личност -  църковник, църковен дипломат, историк ,висока класа интелектуалец, ще си говорим тази събота в „Срещите”. Събеседник ще е Момчил Методиев, съставител на "Дневници"- те на патриарха  и негов..

обновено на 07.08.21 в 08:11

В "Срещите" разговор за театъра, паметта и Бог

Тази събота гост на „Срещите” е Александър Секулов. С него ще говорим за времето ни, за театъра, за едни думи като раждане, любов, смърт, Бог, памет." И както казва Сашо Секулов: "човек може да ги разбере и приема, но само ако иска, ако вярва, и ако..

обновено на 31.07.21 в 09:52

В „Срещите” разговор с Христо Нанев за това чудо - регресиите

Повод за темата на предаването е току-що появилата се на пазар книга на Христо Нанев „Мистериите на българските регресии. Хроники на подсъзнанието”. Ровейки се из човешката душа авторът с удоволствие повтаря Сократ: „Убеден съм, че съществува следващ..

обновено на 24.07.21 в 10:26