Срещи

Снимка

Това е едно предаване за малко известни факти, събития, гледни точки и личности на ХХ - тото столетие. 

Тематичната му насоченост обхваща история, култура, народопсихология, Балканите и Балканския човек, Обединена Европа.
“Срещи с ХХ век” има амбицията да прибавя по още нещо към вечните въпроси, идващи отпреди Сократ - “Кой сме ние, откъде идваме, накъде отиваме?”


Предаването е в ефир всяка събота от 9.00 до 10.00 часа, както и от 22.00 до 23.00 в петък.

Автор и водещ: Людмила СугареваВ "Срещите" разговор за Пловдив през времена и култури

Гост на "Срещите" тази събота е Йордан Велчев - два пъти носител на наградата "Христо Г. Данов" за принос в българската книжовна култура, два пъти носител на наградата "Пловдив" за литература.  Разговорът с Йодан Велчев е за Пловдив. Градът, през който..

обновено на 21.05.22 в 09:57

В "Срещите" за новите богове на модерността

Тази събота в "Срещите" социалният антрополог Харалан Александров и поетът Николай Милчев разсъждават - как така стана, че Фейсбук и Гугъл са новите богове на човечеството от 21 век, а екранът - тяхната икона. Що за явление е тази, от една страна..

обновено на 14.05.22 в 08:18

В "Срещите" за свободата и свободията на словото

Тази събота в "Срещите" отваряме дума с журналиста Петко Георгиев и писателя Антон Баев за свободата на словото.  Води ни мисълта "Ако свободата означава нещо изобщо, то тя означава правото да казваш на хората това, което не искат да чуват". Та как..

обновено на 07.05.22 в 08:17

В "Срещите" за земния и неземен разум

Тази събота "Срещите" ви срещат с Христо Нанев и последната му книга "Земен и неземен разум".  Истината винаги е била обект на търсене. Това прави в книгите си и  Христо Нанев. Той е един от най- ярките изследователи на трансцедентното, подсъзнанието и..

обновено на 30.04.22 в 15:19

В "Срещите" за Богочовека и борбата между духа и плътта

За неразрешимата загадка - двойната същност на Христос, Бог и човек.  За безмилостната борба между духа и плътта във всеки един от нас ще говорим с проф. Дамян Попхристов тази събота в "Срещите".  Бъдете Ррадио Пловдив. 

обновено на 23.04.22 в 10:13

В "Срещите" за вярата, съмненията и Бог

На разпети петък от 15 часа в "Срещите" разговор за кризата на православния човек. Защо замърсихме думата Бог, та се появиха питани за болката на Бога и коя е тя? Християнин ли е европеецът или е някакъв синкретичен космополит?  Гости в студиото -..

публикувано на 22.04.22 в 14:50

В "Срещите" - за секретния език на мозайките

Тази събота в "Срещите" говорим по книгата на проф. Славик Табаков "Символи на християнските мозайки".  Ще научим още за секретния  език на мозайките и за приноса на императорите от Тракия и Илирия за узаконяване на християнството и превръщането му в..

обновено на 16.04.22 в 08:15

В "Срещите" за великия дух на българското Възраждане

Тази събота по изследването на проф. Вера Бонева "Ръкописното наследство на Петко Славейков" говорим за човека Петко Славейков. На въпроса - какво е Петко Славейков, съвремениците му отговарят - Възраждането ни, великата борба с гръцкото духовенство,..

обновено на 09.04.22 в 08:37

В "Срещите" за Пловдив и неговата култура

Когато главната ти улица върви над римски стадион и стига до един площад, на който се пресичат не само улици, но и епохи и култури, няма как да не признаем, че филибелията е аристократ на духа. Човек, който живее с изкуство и сътворява изкуство. Едни..

обновено на 02.04.22 в 10:10

В "Срещите" - in memoriam Юз Алешковски

За творчеството - божествено и възхитително, е този разговор на Людмила Сугарева със световноизвестния писател и бард  Юз Алешковски .  In memoriam  - в седмицата, когато той напусна този свят, памет за него в едно интервю за Радио Пловдив от..

обновено на 26.03.22 в 10:09