Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германското правителство отказа да коментира статията на "Шпигел" за Гърция и еврозоната

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Статия в първия брой на списание "Шпигел" за вероятността Гърция да напусне еврозоната, ако крайнолявата партия СИРИЗА спечели предсрочните избори в края на месеца, предизвика реакция на всички световни медии и на правителството в Берлин.

Германия ще очаква Гърция да се придържа към условията на спасителното споразумение с ЕС и МВФ след изборите на 25-и януари и при евентуална смяна на правителството в Атина, реагира правителственият говорител Георг Щрайтер. Той отказа да коментира публикация в "Шпигел", според която германското правителство е променило позицията си и сега смята, че еврозоната може да се справи с евентуално излизане на Гърция от валутния съюз, ако това се наложи. Гърция изпълняваше задълженията си досега. Германското правителство смята, че всяко ново правителство трябва да се придържа към договорните задължения на предишните правителства, добави той.

Междувременно съпредседателят на партията на левицата в Германия – Бернд Ритцингер обвини правителството на канцлера Ангела Меркел в шантаж срещу Атина и опит за целенасочено дестабилизиране на ситуацията в Гърция. За днешния "Ханделсблат" той заяви, че подобна нетактичност на правителството пуска бомба, която може да изостри кризата в Гърция и представлява организирана безотговорност.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна