Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Чобанов: Нападението във Франция е много добре планиран терористичен акт

Снимка: ЕПА/БГНЕС



Това е много добре планиран от изключително добре подготвени хора терористичен акт, заяви в предаването „Нещо повече“ разследващият журналист Атанас Чобанов относно случилото се във Франция. Той подчерта, че нападателите, които са били облечени като командоси, са разполагали с много добра информация. По думите му те не са се притеснили дори от факта, че атакуваната редакция е имала полицейска охрана.

Тази решителност, тази добра подготовка може би обяснява и реакциите, че това е акт на война. Това е най-смъртоносният атентат от Втората световна война във Франция.

В Париж има напрежение, посочи Чобанов. По думите му е рано да се говори за поемане на отговорност. Според информация на свидетел нападателите са твърдели, че са от „Ал Кайда“, но тази информация не е потвърдена официално, коментира журналистът.

Въпросът е как ще живеем от тук нататък. Явно нещата ескалират, минават на друго ниво с много по-добра организация, с много повече средства. /…/ Борбата трябва да се насочи и срещу организацията, финансирането на тези терористични организации, а не само срещу феномена, който се появява за съжаление твърде късно и твърде трагично.

Журналистът Тони Николов подчерта, че Франция е в шок след атентата. По думите му изданието не е имало охрана.

Европа просто трябва да намери защита срещу хората, които мразят смеха и свободата, смята Николов.

Мненията чуйте в звуковите файлове.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна