Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Любомир Топалов: Френската държава все още няма адекватна политика към мюсюлманското малцинство

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Как се случи атака в страна със силно разузнаване, системи за проследяване, строги антитерористични закони, какво казва на света атаката срещу "Шарли ебдо" от домашно отгледани джихадисти? Франция е известна като дом на най-голямото мюсюлманско малцинство в Европа, тя е толерантна и се държи на нея, но няма ли това да се промени, това коментира в предаването "Преди всички" доц. Любомир Топалов, професор в Токийския университет "Мейджи". 

Въпросът е за толерантността и как се възприема тя – една от главните последици от това, което се случи. Дали това е възможността да можем обиждаме и да бъдем обиждани, или да се избягват конфронтациите и да толерираме присъствието на другия, без да го обиждаме. Американските медии са избрали да бъдат по-малко обиждащи. Европейците като че ли са много по-чувствителни на тема да демонстрират своята нетолерантност към нетолерантността. Франция е страната, в която идеята за светска свобода се защитава най-отлявлено. Във Франция имал поне 5 милиона мюсюлмани, които са регистрирани, а с нелегалните броят може да бъде и двоен. Но френската държава като че ли все още няма адекватна политика към това малцинство. Голяма част от тези хора не говорят добър френски, но не говорят и добър арабски език. Това са второ, трето поколение, което са родени във Франция. Но те не се чувстват интегрирани, нямат силна френска идентичност, третирани са по различен начин. Те стават най-лесната плячка за радикализиране. 

Все още не сме сигурни дали "Ислямска държава" има нещо общо с терористичната атака във Франция. Тези двама братя по-скоро са имали връзка с "Ал Кайда". Както знаем, тези две организации се конкурират. Но от гледна точка на целенасочената публика, която и двете джихадистки организации се опитват да придърпат в своите редове, със сигурност ще намерят хора, които имат добро образование. Но това няма да са основната част от техните наборници. По-скоро това ще бъде един елит, обясни доц. Топалов

Чуйте разговора от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна