Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Менда Стоянова: Професионалното начало трябва да бъде възстановено в Сметната палата

Снимка: БГНЕС

На извънреден брифинг в Пловдив Менда Стоянова отговори на критиките, отправени от председателя на Сметната палата - Лидия Руменова към новия Закон за Сметната палата, който предстои да бъде гледан на второ четене. Според Стоянова, Руменова защитава  статукво, което е работело за разпределяне на бюрократичен апарат по квотно-партиен, а не по професионален принцип.

Точно с промяната на Закона, която те приеха, беше назначена на партийно-квотен принцип 9-членната Сметна палата. И затова сега е този неистов плач.

По повод прогнозата на председателя на Сметната палата Лидия Руменова, че с новия закон 161 малки общини, които няма да имат потоянен одит, ще попаднат „в зоната на здрача”, Стоянова обясни:

Това са 161 общини от 267, чиито бюджет е до 10 милиона. 90% от тези 10 милиона са за заплати на служителите в общините. Какво проверяваме и какво заверяваме там? Неслучайно в момента има открит конкурс за назначаване на над 30 одитори. Смятам, че професионалното начало трябва да бъде възстановено и ще бъде възстановено, гарантирано от текстовете на закона, който предлагаме, и който, надявам се, ще бъде приет в най-скоро време.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна