Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Свиленски: БДЖ се води целенасочено към фалит и ликвидация

Снимка: БГНЕС

В първия работен ден на парламента след празниците транспортната комисия се събира извънредно заради спирането на десетки пътнически влакове. Георги Свиленски, депутат от БСП и член на комисията по транспорт, обясни в предаването "Преди всички", че очакват от министъра да отмени своята заповед за спирането на влаковете. 

Няма да позволим по такъв безхаберен начин да се унищожава едно от най-големите дружества.  Икономическият ефект от спирането на тези влакове няма да бъде такъв, какъвто те очакват. Нашите разчети показват, че парите, които са отпуснати миналата година и тази година, са едни и същи, даже с 10 милиона повече. Затова не можем да разберем защо се спират влаковете. Когато сме били в управлението, сме показали, че гледаме на това дружество отговорно и само за една година и половина, по време на управлението на Орешарски, дружеството върна задължения. Какво се случи, че тогава БДЖ можа да плати дългове, а сега не може. Става дума за политика. Очевидно е, че искаме да превърнем автомобилния транспорт в приоритет, ясно е защо. Това е целенасочено водене на дружеството към фалит и ликвидация! Но нека да кажат колегите, според тях може това да е правилно. Ние спряхме приватизацията на "Товарни превози", сега чуваме, че до края на година тя ще бъде извършена. Затова днес искаме министърът и изпълнителният директор да кажат своята визия. 

Разбираме, че в дадени направления няма необходимия брой пътници, но нали за това е социалната функция? Не може да гледаме на БДЖ само като на търговско дружество, което трябва само да носи печалба, подчерта депутатът от БСП.

Чуйте разговора от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна