Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Звукови хроники „Магията на камерната песен": Песни, създадени в лагера на смъртта Терезиенщадт

Ане-Софи фон Отер

Песни, създадени в лагера на смъртта Терезиенщадт в изпълнение на Ане-Софи фон Отер.
През 2000 година певицата Ане-Софи фон Отер е поканена да пее на Международен форум за Холокоста, който се провежда в Швеция. Избира песни от Малер и Корнголд, но й предлагат музика, написана в лагера Терезин (Терезиенщат), Чехослования; място, където хиляди евреи и други затворници, най-често интелектуалци, са държани, преди да бъдат отправени към лагерите на смъртта. Сред тях е имало и музиканти, понякога достатъчно, за да съставят два симфонични и няколко камерни оркестъра.
Мнозина са писали музика. Слуша се със смесени чувства: не като музика за харесване, а за пречистване. Тези, които са я писали, са имали нужда да изразят себе си, да съхранят човешкото си достойнство пред ужаса, да изпитат мимолетната радост, че животът все още продължава: капчица оптимизъм.
В предаването са включени творби от Виктор Улман, Павел Хаас, Карел Швенк, Адолф Щраус, Карло Зигмунд Таубе, Мартин Роман (той е сред малцината оцелели). Започва и завършва с две приспивни песни от Илзе Вебер – две страшни приспивни песни. Едната е копнеж по всичко онова, което е останало зад стените на гетото; втората – предполага се, че нея е пяла Вебер, когато е влязла в газовата камера в Аушвиц заедно със сина си и други деца. Пяла е, за да ги спаси от паниката...
26 януари e Международен ден на Холокоста.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна