Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мрежа от над 1200 бойци на "Ислямска държава" действа в Турция

Снимка: БГНЕС

Четиримата мароканци, арестувани в Гърция по подозрения, че са подготвяли атаки в Белгия, нямат никакво отношение към случая, заяви белгийският прокурор Ерик Ван дер Сипт. По-рано вчера гръцката полиция съобщи, че четирима заподозрени в тероризъм са били задържани в Атина. Сред тях имало мъж, чието описание съвпадало с това на предполагаем член на групата, която беше разбита в четвъртък в Белгия.

При антитерористичната операция в белгийския град Вервьо бяха убити двама предполагаеми терористи и бе арестуван трети. След това Белгия уведоми Гърция и Турция, че и в двете страни има джихадисти, замесени в подготовката на терористи.

Междувременно елитно подразделение на белгийската армия започна охраната на еврейски обекти в Брюксел и Антверпен.

В Турция има 1200 бойци на джихадистката групировка "Ислямска държава". Те разполагат с тайни квартири, както и със складове за оръжия, главно в три източни провинции. Това се твърди в доклад на турската национална разузнавателна служба. Турските тайни служби разполагали със списък, в който са идентифицирани позициите на предполагаемите ислямисти.

До посолствата на западни държави в Анкара са разпратени предупреждения за опасност от възможни атаки от джихадистите от „Ислямска държава”. В дипломатическите представителства са въведени максимални мерки за сигурност. Обектите на НАТО и западните граждани също са потенциални цели за джихадистите, се отбелязва в доклада на тайните служби.

Самоубийственият атентат преди около 3 седмици на площада Султанахмед в Истанбул, който  бе извършен от жена камикадзе, и при който бе убит един полицай, също е дело на джихадистите. Според разследването, камикадзето Диана Рамазанова, от чеченски произход, била член на "Ислямска държава". У терористката, която бе разкъсана от бомбата, били намерени имена и адреси на турски джихадисти от групировката.

Същевременно АФП предаде, че британският външен министър Филип Хамънд и държавният секретар на САЩ Джон Кери свикват в четвъртък в Лондон среща на страните от коалицията срещу "Ислямска държава". Конференцията, на равнище външни министри, ще събере представители на 20 държави, сред които и арабските партньори. На срещата ще бъде обсъден напредъкът в противодействието срещу радикалната групировка.

.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна