Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Попов: Профилът на ДАНС трябва да се изчисти

Снимка: БГНЕС

Покрай съдебната реформа забравихме какво се случва в МВР, макар че чухме от дебатите в парламента, че не може да има истинска реформа в съдебната система, ако няма реформа в МВР. А промените започнаха в края на миналата година със законодателството, с анонс за пътна карта за реформи в системата. Стефан Попов от "Риск монитор" коментира в предаването "Преди всички", че е доста спорно къде трябва да бъде ДАНС.  

Трябва да има специализирана служба за борба с организираната престъпност. Но в България тя има лоша репутация и трябва да се вземат много сериозни мерки за това тази служба хем да бъде самостоятелна, но и видима за парламентарен контрол. Когато тя отиде в ДАНС, ние, нашата организация, възразявахме за това по принципни съображения. Самото й многократно преместване означава, че тя е подвижна и не е необходимо да бъде върху платформата на едната от двете институции (ДАНС и МВР бел.ред.). По-естествено е да бъде в МВР. Но е спорно в едно бъдеще, особено като излязат докладите за България, няколко такива структури трябва отново да се преосмислят. Една специализирана служба за борба с неконвенционалната престъпност, институционалната корупция, завладяването на държавата от определени политически кръгове, мащабни криминални планове и схеми като КТБ са обект на работа на специализирана прокуратура, която трябва да бъде ресурсно обезпечена. Тъй като тук става въпрос не просто да се прави разузнаване, а определени групи да станат обект на наказателна политика, най-нормално е такава служба да бъде обвързана с прокуратурата. Затова ще настъпят промени и в ГДБОП. 

Попов обясни, че не можем да се лишим като държава от функцията "вътрешно разузнаване". 

ДАНС може да съществува във вида, в който е, но нейният профил трябва да се изчисти, да бъде повече аналитична служба. Но снабдена с възможностите да прави и криминално разузнаване. Няма полицейски и следствени функции. Това е изчистване на профила на ДАНС

Чуйте разговора със Стефан Попов от звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна