Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тодор Тагарев: Колкото по-подготвени сме, толкова по-малко вероятно е да се наложи да изпълняваме изискванията на чл. 5 от договора на НАТО

Снимка: БГНЕС

НАТО ще разположи допълнителни сили в България, но настоява да спазим ангажимента си за увеличаване средствата за отбрана. Бившият военен министър от служебния кабинет на Марин Райков Тодор Тагарев коментира в предаването "Преди всички" посещението у нас на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. 

Това са част от решенията в Уелс. Изглежда има нужда от такова напомняне, защото България е единствената държава от НАТО, която намали средствата си за отбрана. Има обстоятелства, при които съюзниците могат да разберат защо една страна предприема действия, вместо тези, които са декларирани. КТБ е едно от възможните обяснения. Гледах отново интервюто на министър Ненчев, който каза, че става въпрос за икономическа криза. Това не е икономическа криза, а криза в управлението на държавата. 

Не очаквам тук да бъдат разположени войски. Става въпрос за разполагане на елементи от системата на управление, което ще включва присъствието на военнослужещи от страни, съюзници в НАТО. Това е въпрос на отбранителна политика. Не бих го коментирал от гледна точка на повишаване на терористичната заплаха. На всички е ясно, че България е съюзник от НАТО. Вероятно нашите съюзници наблюдават развитията в страната, имат информация за недобронамерените въздействия на друга страна, която не е съюзник на НАТО. Може би така са решили, че е необходима декларативна подкрепа. Русия обяви НАТО за враг, а не НАТО обяви Русия за враг. Колкото по-добре подготвени сме, толкова по-малко вероятно е да изпълняваме изискванията на чл. 5 от договора на НАТО, каза Тагарев. 

Интервюто на Силвия Великова с Тодор Тагарев можете да чуете от звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна