Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Весела Банова: Филмът "Под открито небе" идва във важен момент у нас

Снимка: БГНЕС

На кино и онлайн Day & Date – изборът е Ваш! Арт Фест, Дом на киното и Netcinema.bg представят „Под открито небе” на френската режисьорка Мариана Отеро. Нейният документален филм ще се разпространява едновременно на кино и онлайн. Според Весела Банова от Сдружение "Дете и пространство" филмът поставя въпроса за различието, което едно дете с психично страдание носи и отношението на всички, които са около него към това различие. Това, което е привлякло погледа на френската режисьорка, е това, че тя не чула за тези деца да се говори с имената на техните диагнози, не е чула думата дефицит, умствено изоставане, дебил. 

Куртил е специализирана институция за деца с психични страдания, разположена на белгийско-френската граница, в която възрастните се грижат за тях по оригинален начин. Там всяко дете се възприема като загадка, а неговите решения пред трудностите, с които се сблъсква – като изобретения.

Филмът се прожектира във важен момент, защото в България се закриват домовете за деца и младежи с умстеван изостаналост. Те са в процес на преместване в новите им къщички. И самото преместване, поради това,че те са с крехка психика, ги разклаща. Хората се плашат от първите си срещи с тях и трудно намират в началото опорни точки, за да се грижат за тях. Филмът дава много ясна представа за това какви са тези деца. 

Чуйте разговора от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна